Brazilië: Overblijfselen journalist Dom Phillips geïdentificeerd
18 Jun 2022, 04:48
foto
De ervaren buitenlandse correspondent Dom Phillips werd op 5 juni voor het laatst levend gezien samen met de Braziliaanse inheemse expert Bruno Pereira in een afgelegen deel van het Amazonegebied van Brazilië. (Foto: AFP)


De federale politie in Brazilië zegt dat ze de stoffelijke overschotten hebben geïdentificeerd van de Britse journalist Dom Phillips, die begin juni samen met de Braziliaanse inheemse expert Bruno Pereira verdween in een afgelegen gebied van het Amazone-regenwoud van het land. Braziliaanse autoriteiten ontdekten eerder deze week menselijke resten, nadat een verdachte bekende dat hij Phillips en Pereira had vermoord. De verdachte nam de onderzoekers mee naar de plek waar de lichamen werden begraven.

Phillips werd geïdentificeerd door forensische analyse van de opgegraven overblijfselen, zei de Braziliaanse federale politie in een verklaring op vrijdag. Het bureau zei dat het nog werkte aan "volledige identificatie" van de overblijfselen, waaronder die van Pereira. Er wordt gewerkt aan het achterhalen van de doodsoorzaak, aldus de politie.

"De stoffelijke resten van Dom Phillips maakten deel uit van het materiaal dat is verzameld op de door Amarildo da Costa Oliveira aangegeven plaats", zeiden ze, verwijzend naar de hoofdverdachte in de zaak.

Eerder op de dag zei de federale politie dat hun onderzoek naar de moorden op de twee mannen tot nu toe heeft gesuggereerd dat de verantwoordelijken handelden zonder tussenkomst van een criminele organisatie. Ze zeiden dat ze met de hulp van de lokale inheemse groep UNIVAJA nog steeds aan het zoeken waren naar de boot waarin Phillips en Pereira reisden toen ze voor het laatst levend werden gezien op 5 juni in de Javari-vallei, die grenst aan Peru en Colombia.

Ze voegden eraan toe dat hun voorlopig onderzoek suggereerde dat bij de misdaad meer personen betrokken waren dan de verdachte die de moorden bekende en dat er nog meer mensen zouden kunnen worden gearresteerd. "De onderzoeken wijzen er ook op dat de moordenaars alleen handelden, zonder hoofden of criminele organisatie achter de misdaad", zei de politie.

Maar UNIVAJA betwistte dergelijke onderzoeken en zei dat het de federale politie sinds de tweede helft van 2021 meerdere keren had geïnformeerd dat er een georganiseerde misdaadgroep actief was in de Javari-vallei.

"De wreedheid van de misdaad maakt duidelijk dat Pereira en Phillips het pad kruisten met een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen tijdens het onderzoek", zei de inheemse groep, die de zoektocht naar het paar leidde, in een verklaring.

Phillips was op een reportagereis in de Javari-vallei met Pereira, die wordt beschouwd als een van Braziliës meest deskundige experts op het gebied van geïsoleerde en ongecontacteerde stammen, toen de twee mannen verdwenen.

Het gebied is de thuisbasis van 's werelds grootste aantal ongecontacteerde inheemse volkeren, bedreigd door illegale mijnwerkers, houthakkers, jagers en, in toenemende mate, coca telende groepen die de grondstof voor cocaïne produceren.

De ontdekking van de overblijfselen op woensdag, maakte een einde aan een grimmige 10-daagse zoektocht naar Phillips en Pereira. Hun verdwijning leidde tot wijdverbreide wereldwijde bezorgdheid. De Braziliaanse extreemrechtse president Jair Bolsonaro werd opgeroepen om meer te doen om zoekgroepen te helpen hen te vinden.

Bolsonaro werd bekritiseerd vanwege wat velen een trage en matte reactie noemden, en voor opmerkingen die hij maakte toen hij zei dat Phillips en Pereira "op een avontuur waren dat niet wordt aanbevolen". Hij suggereerde ook dat Phillips, een freelance journalist die regelmatig bijdroeg aan The Guardian, vijanden had gemaakt door over milieukwesties te schrijven. Bolsonaro zei donderdag in een tweet: "Onze condoleances aan de familieleden en moge God ieders hart troosten."

Guilherme Torres van de staatspolitie van Amazonas had donderdag gezegd dat als de overblijfselen zouden worden bevestigd als de vermiste mannen, ze "zullen worden teruggegeven aan de families van de twee". Een vliegtuig van de federale politie heeft de stoffelijke overschotten donderdagavond naar de hoofdstad Brasilia gebracht.

Twee functionarissen van de federale politie in Brasilia vertelden donderdag aan Associated Press dat er in totaal vijf mensen worden onderzocht, waaronder de visser die bekende en zijn broer, die dinsdag als verdachte werd gearresteerd.

Op een persconferentie woensdagavond in de Amazone-stad Manaus, zei federale politie-onderzoeker Eduardo Alexandre Fontes dat de hoofdverdachte in de zaak, de 41-jarige Amarildo da Costa de Oliveira, bijgenaamd "Pelado", tegen agenten zei dat hij een vuurwapen gebruikte om de mannen te doden.

Familieleden, vrienden en collega's hebben hulde gebracht aan het paar en hebben opgeroepen tot gerechtigheid en verantwoording. "Nu kunnen we ze naar huis brengen en met liefde afscheid nemen", zei de vrouw van Phillips, Alessandra Sampaio, donderdag in een verklaring. "Vandaag beginnen we ook aan onze zoektocht naar gerechtigheid."

De Verenigde Staten riep ook op tot "verantwoordelijkheid en gerechtigheid" voor de twee mannen. "Onze condoleances gaan uit naar de families van Dom Philips en Bruno Pereira, vermoord voor hun steun aan het behoud van het regenwoud en de inheemse volkeren daar", schreef de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, vrijdag op Twitter. "We roepen op tot verantwoording en gerechtigheid - we moeten collectief onze inspanningen versterken om milieuverdedigers en journalisten te beschermen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May