Alle vijf niertransplantaties succesvol verlopen
18 Jun 2022, 06:42
foto
Een beeld uit de video die op de persconferentie is vertoond over de niertransplantaties. Alle vijf operaties zijn succesvol uitgevoerd. (Foto's: René Gompers)


De missie waarbij vijf niertransplantaties zijn verricht in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is achter de rug. Alle operaties zijn een succes geworden. Het gaat goed met de mensen die een nier hebben ontvangen, maar ook met degenen die een nier hebben afgestaan. Het zal niet hierbij blijven; de volgende missie moet later dit jaar rond november plaatsvinden. De nazorg is gegarandeerd.

Vrijdag heeft het team bestaande uit specialisten van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en van het AZP, een persconferentie gehouden over de transplantaties. AZP directeur Claudia Redan en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zijn trots op de geleverde prestatie. Aanvankelijk zou het Nederlandse team uit tien specialisten bestaan. Er zijn maar vier afgereisd. Suriname heeft eigen deskundigen ingezet die nodig waren voor de zeer complexe ingrepen.

Algemeen directeur van AZP, Claudia Redan (derde van links), minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid
(4e van rechts) en het team dat de operaties heeft verricht.

Wanneer de nieren niet meer goed functioneren is er in de ergste gevallen dialyse nodig. Slecht functionerende nieren kunnen het bloed niet meer zuiveren van afvalstoffen waardoor die zich gaan ophopen in het lichaam. Dit heeft verschillende gevolgen; een patiënt kan bijvoorbeeld dan moeilijk of niet meer plassen. De persoon moet dan een paar keren per week gaan dialyseren; aan een machine zitten om het bloed schoon te maken. Een erg kostbare zaak. Een nieuwe nier is een oplossing. Maar ook dat is een kostbare zaak. In dit geval heeft de operatie tussen de 18.000 en 20.000 euro’s gekost deelt Redan mee.

Er zijn eerst twintig koppels gescreend (een donor en een ontvanger), vijf waren klaar voor de operatie. Nefroloog Frederike Bemelman geeft aan om welke koppels het gaat. “Dus zo hebben we in de afgelopen week een nier getransplanteerd van een zus naar een broer. Van een moeder naar haar dochter die al meer dan 14 jaar van de dialyse afhankelijk was. We hebben een nier getransplanteerd tussen nichtjes, tussen schoonbroers waarbij de ene al geruime tijd werd gedialyseerd. En van een vader naar een zoon.” De jongste ontvanger van een nieuwe nier is 31 jaar, de oudste 64.

Nefroloog Keshawpersad Goerdat merkt op dat een transplantatie uiteindelijk veel goedkoper uitvalt dan het dialyseren. Ze hoeven niet meer aan de dialysemachine. De donoren kunnen ook gewoon normaal oud worden. Directeur Redan merkt op dat in de prijs ook nazorg is opgenomen. Ruim de helft van de 20.000 euro is bestemd voor een jaar aan medicamenten.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May