Guyana kan Brazilië overtreffen als top olieproducent
15 Jun 2022, 06:51
foto
In het Stabroek Blok offshore Guyana zijn sinds 2015 minstens 31 olieontdekkingen gedaan.


De wereldwijde energiegigant ExxonMobil en zijn partners Hess en CNOOC hebben een verbazingwekkend aantal hoogwaardige olie-ontdekkingen gedaan in het offshore gebied van buurland Guyana. In april 2022 kondigde Exxon aan dat het nog drie ontdekkingen had gedaan in het Stabroek Block van 6,6 miljoen hectare, waar het de exploitant is met een belang van 45%, waarvan 30% in handen van Hess en de resterende 25% in handen van CNOOC.

De ontdekkingen werden gedaan bij de bronnen Barreleye-1, Patwa-1 en Lukanani-1, die allemaal ten oosten van het Liza-olieveld en de ontwikkeling van Payara liggen. Dat brengt het aantal olievondsten dit jaar  in de kust van Guyana tot dusver op vijf en een totaal van ten minste 31 ontdekkingen in het Stabroek-blok sinds 2015. Exxon schat dat die laatste ontdekkingen het ongeveer 11 miljard vaten winbare olievoorraden in het Stabroek-blok opleveren. Dit is 's werelds grootste olievondst in twee decennia.

De hoeveelheid olie-ontdekkingen in offshore Guyana is niet beperkt tot de activiteiten van het door Exxon geleide consortium in het Stabroek-blok, andere energiebedrijven rapporteren vergelijkbare kwaliteitsvondsten. In januari 2022 kondigden de Canadese boormachine Frontera Energy, de op twee na grootste olieproducent van Colombia, samen met partner CGX Energy, waarvan Frontera de controlerende aandeelhouder is, de ontdekking van olie in het Corentyne Block aan. De Kawa-1-put werd geboord in de noordelijke punt van het blok tot een diepte van 6.577 meter waarin 54 meter koolwaterstofhoudende reservoirs werd gevonden. Toen verklaarde Frontera in een persbericht van mei 2022 dat extra boringen bij Kawa-1 een extra nettoloon van 15 meter hadden geïdentificeerd met meerdere koolwaterstofhoudende zones die 69 meter lang waren. De Canadese tussenliggende stroomopwaartse olieproducent is van plan om in het derde kwartaal van 2022 de put Wei-1, 14 kilometer ten noordwesten van Kawa-1, in het Corentyne Block te boren.

Insiders uit de industrie beweren dat de noordpunt van het Corentijnblok dezelfde petroleumvaargeul omvat die door het Stabroek-blok naar Blok 58 voor de kust van Suriname loopt. Volgens Frontera is de geologie die gevonden wordt in het Corentijnblok vergelijkbaar met het offshore Suriname Blok 58, waar TotalEnergies, de exploitant, en 50% partner Apache vijf kwaliteitsolie-ontdekkingen hebben gedaan.

Die cijfers, gecombineerd met duidelijke tekenen dat het oliepotentieel van het Guyana Suriname Basin aanzienlijk hoger is dan de schattingen in mei 2001 van de United States Geological Survey (USGS). Die schatte onontdekte olievoorraden van ongeveer 15,25 miljard vaten.

Hess Chief Executive Officer John Hess verklaarde begin juni 2022 dat hij gelooft dat er nog meer grote koolwaterstofvondsten zullen worden gedaan in het Stabroek-blok wanneer dieper wordt geboord. De meeste van de 31 ontdekkingen die tot dusver in het blok zijn gedaan, vonden plaats op een diepte van ongeveer 4572 meter, maar de Fangtooth-1-bron, die begin dit jaar werd voltooid, identificeerde 50 meter hoogwaardige oliehoudende reservoirs na het boren van 5.486 meter. Dit geeft aan dat de 11 miljard vaten aan winbare oliebronnen die door het door Exxon geleide consortium in het blok zijn gevonden, heel goed het begin zouden kunnen zijn, met verdere grootschalige vondsten die zullen worden gedaan wanneer het boren op grotere diepten vordert.

Om deze redenen zijn insiders van de energie-industrie van mening dat de USGS tijdens haar beoordeling in 2000 de vindbare oliebronnen in het Guyana-Suriname-bekken schromelijk heeft onderschat. De Amerikaanse overheidsinstantie had verklaard dat het bekken onontdekte olievoorraden bevatte van 2,8 miljard tot 32,6 miljard vaten, wat aan de onderkant aanzienlijk minder is dan het volume olie dat door Exxon in het Stabroek-blok is ontdekt. Deze ontwikkelingen geven aan dat een herwaardering van het oliepotentieel van het bekken dringend nodig is. De USGS was van plan om het Guyana-Suriname Basin in 2020 opnieuw te beoordelen, maar dit werd vertraagd door de pandemie. Het enorme aardoliepotentieel dat opduikt in de kust van Guyana, geeft aan dat de verarmde voormalige Britse kolonie uiteindelijk grotere oliereserves zou kunnen hebben dan het naburige Brazilië, waar de regelgever, de National Hydrocarbon Agency, eind 2021 bewezen reserves van 13,24 miljard vaten aankondigde.

De ontwikkeling van Stabroek Blok gaat gestaag door en loopt volgens Hess voor op schema. Terwijl industrieanalisten in 2020 voorspelden dat Guyana in 2017 dagelijks 1,2 miljoen vaten ruwe olie zal verpompen, is er op basis van de laatste ontwikkelingen alle indicatie dat de productie tegen die tijd veel hoger zal zijn.

Overheidsfunctionarissen in Georgetown denken dat de productie van ruwe olie binnen vijf jaar 1,5 miljoen vaten per dag of meer zou kunnen bereiken vanuit maar liefst 12 drijvende productie-, opslag- en overslagfaciliteiten (FPSO's). Als dat wordt bereikt, zal het kleine Zuid-Amerikaanse land, gebaseerd op de productievolumes van 2021, naar voren komen als de derde grootste olieproducerende natie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met alleen Brazilië en Mexico die meer ruwe olie pompen.

Zo'n evenement zal Guyana een enorme economische bloei bezorgen. De voormalige Britse kolonie zal zich materialiseren als een toonaangevende wereldwijde olie-exporteur met een aardolieproductie die de binnenlandse vraag vele malen overtreft, terwijl de staatskas zal toenemen met een jaarlijks inkomen dat naar verwachting in minder dan tien jaar meer dan US$ 10 miljard zal bedragen.

De laatste olie-ontdekkingen, Exxons plannen om op grotere diepten te boren en Georgetowns focus op het uitbouwen van de dringend noodzakelijke industriële infrastructuur en het aantrekken van extra investeringen, betekenen dat Guyana het potentieel heeft om de grootste olieproducent van Zuid-Amerika te worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May