Braziliaanse politie: Geen lichamen gevonden bij zoektocht
13 Jun 2022, 14:44
foto
Politieagenten en leden van het reddingsteam staan ​​op een boot tijdens de zoekactie naar de Britse journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira, die vermist werden terwijl ze verslag deden in een afgelegen en wetteloos deel van het Amazone-regenwoud, vlakbij de grens met Peru, in Atalaia do Norte, in de deelstaat Amazonas, Brazilië. (Foto's: Reuters)


De Braziliaanse politie en inheemse zoekteams hebben maandag, vandaag, de berichten dat ze de lichamen van een Britse journalist en een Braziliaanse inheemse expert hadden gevonden, verworpen. De politie zei zondag dat zoekteams de bezittingen van freelance verslaggever Dom Phillips en Bruno Pereira, een voormalig ambtenaar bij het federale inheemse agentschap Funai, hadden gevonden in een kreek bij de rivier waar ze voor het laatst waren gezien op 5 juni.

Een verklaring van de federale politie en een woordvoerder van de lokale inheemse vereniging UNIVAJA, die sinds 5 juni zoekacties heeft georganiseerd, ontkenden echter dat er bij de zoektocht twee lichamen waren opgedoken.

"Ik heb met het team in het veld gesproken en het is niet waar", zegt Eliesio Marubo, een advocaat van UNIVAJA, dat zoekteams heeft georganiseerd voor Phillips en Pereira. "De zoektocht gaat door."

De twee mannen waren op een reportagereis in het afgelegen junglegebied nabij de grens met Peru en Colombia, waar 's werelds grootste aantal ongecontacteerde inheemse volkeren leven. De wilde en wetteloze regio heeft cocaïnesmokkelbendes gelokt, evenals illegale houthakkers, mijnwerkers en jagers.

Het nieuws over de verdwijning van het paar vond wereldwijd weerklank en milieuactivisten en mensenrechtenactivisten hadden er bij de Braziliaanse president Jair Bolsonaro op aangedrongen de zoektocht te intensiveren.

Bolsonaro, die vorig jaar moeilijke vragen kreeg van Phillips tijdens een persconferentie over de verzwakking van de milieuwetshandhaving in Brazilië, zei vorige week dat de twee mannen "op een avontuur waren dat niet wordt aanbevolen." Hij suggereerde dat ze geëxecuteerd hadden kunnen worden.

Rechercheurs van de staatspolitie die bij het onderzoek betrokken waren, vertelden Reuters dat ze zich richten op stropers en illegale vissers in het gebied, die vaak botsten met Pereira terwijl hij inheemse patrouilles in het lokale reservaat organiseerde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May