Parmessar onthult lening US$ 2 miljard; wil uitleg president
11 Jun 2022, 10:31
foto
Het document is getekend door de ministers van Financiën & Planning en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.


NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft vrijdag in De Nationale Assemblee documenten gepresenteerd waaruit blijkt dat de Staat een lening van US$ 2 miljard wil nemen. Op 10 januari 2021 is een memorandum of understanding getekend met MAEC87 SRL, een Italiaanse onderneming. Parmessar heeft de documenten overhandigd aan De Nationale Assemblee. Hij wenst zo spoedig mogelijk antwoord van de president en een onafhankelijk onderzoek.

Er is een staatsgarantie gegeven voor deze lening van US$ 4 miljard met een looptijd van 20 jaar en een overgangsperiode van 5 jaar. Er is een rente afgedwongen van 0.5%. Parmessar voerde aan dat namens de Centrale Bank van Suriname minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning heeft getekend. Hij wil weten hoe dat kan? De volksvertegenwoordiger vraagt of deze kwestie is behandeld in de Raad van Ministers en de regering. Hij vraagt de regering om aanvullende documenten op te sturen naar De Nationale Assemblee.

Uit de stukken blijkt dat er een ondertekeningsbonus van US$ 120 miljoen commissie moet worden betaald. Het geld moet gestort worden op rekening van NV Surfin in New York. Parmessar wil weten van wie de bankrekening is. Hij heeft bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken geen uittreksel kunnen krijgen van NV Surfin, want het bedrijf is niet ingeschreven. Volgens hem gaat het hier om een privérekening, waarvoor een staatsgarantie is gegeven.

De stukken zijn aangenomen door Assembleevoorzitter Marinus Bee en beschikbaar gesteld voor de Assembleeleden. Gisteren is niet ingegaan op deze kwestie. Parmessar wil dat de president tekst en uitleg geeft over deze documenten.


U kunt de ingediende documenten hier downloaden. 
pdf-icon.gif Lid_Parmessar-_Tijdens_de_Vergadering_ingediend,_vrijd._10_juni_22-_MOU_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May