Monetaire financiering na 2024 breekpunt Centrale Bankwet
11 Jun 2022, 00:00
foto
Minister Armand Achaibersing had gehoopt dat consensus bereikt kon worden, maar dit is niet gebeurd.


De Centrale Bankwet had met algemene stemmen aangenomen kunnen worden als minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning was meegegaan met de oppositie om monetair te kunnen financieren na 2024, te wijzigen naar 2026. De oppositie vertrouwt het zaakje niet dat monetaire financiering mogelijk wordt nadat het IMF-programma wordt beëindigd in 2024.

Achaibersing legde gisteren tevergeefs uit dat het gaat om uitzonderlijke zaken, zoals rampen. Bovendien moet er ook groen licht gegeven worden door De Nationale Assemblee. Deze kwestie werd een breekpunt. De NDP en BEP-fractie hebben tegen de ontwerpwet gestemd, die aangenomen werd met 27 vóór en 9 tegen.

Met de wetswijziging is de onafhankelijkheid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) versterkt. De Bankwet uit 1956 is sterk verouderd. De regering had een dikke vinger in de pap om het beleid van CBvS te beïnvloeden. Op veel punten is het oorspronkelijke ontwerp aangepast, ook met bijdragen van de oppositie. Maar de bepaling over de monetaire financiering werd niet vertrouwd. De oppositie is bang dat de regering in het verkiezingsjaar 2025 ongebreideld geld zal uitgeven.

Assembleelid Mahinder Jogi vroeg zich af waar de mensen die nu hoog van de daken schreeuwen waren, toen de CBvS gebruikt werd als pinautomaat. Commissievoorzitter Asis Gajadien merkte op dat deze wet een versterking is van het bankwezen. Hij heeft diverse voorstellen gedaan om de wet aan te passen, waarvan de meeste overgenomen zijn. Een van de hoofddoelstellingen van de wet is dat er prijsstabilisatie komt. De autonomie van de CBvS wordt gegarandeerd en waar nodig zijn er strafbepalingen in de wet opgenomen om taferelen die in het verleden hebben plaatsgevonden te voorkomen, zei Gajadien. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May