Nicaragua machtigt inzet van Russische strijdkrachten
10 Jun 2022, 12:34
foto
Daniel Ortega is een trouwe bondgenoot van Rusland sinds zijn dagen als leider van de revolutie van 1979. (Foto: AP)


De regering van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft Russische troepen, vliegtuigen en schepen toestemming gegeven om naar Nicaragua te gaan voor training, wetshandhaving of noodhulp. In een besluit dat deze week is gepubliceerd en donderdag door Rusland is bevestigd, zal Ortega Russische troepen toestaan ​​om wetshandhavingstaken uit te voeren, "humanitaire hulp, reddings- en zoekmissies in noodsituaties of natuurrampen".

De Nicaraguaanse regering gaf ook toestemming voor de aanwezigheid van kleine contingenten Russische troepen voor "uitwisseling van ervaringen en training".

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, vertelde de Russische nieuwszender Sputnik dat de maatregel "routinematig" was. "We hebben het over een routinematige – twee keer per jaar – procedure voor de goedkeuring van een Nicaraguaanse wet inzake de tijdelijke toelating van buitenlands militair personeel tot zijn grondgebied om samenwerking te ontwikkelen op verschillende gebieden, waaronder humanitaire en noodhulp, bestrijding van georganiseerde misdaad en drugshandel", zei Zakharova.

Nicaragua zei ook dat het de aanwezigheid van "strijdkrachten voor marine- en luchtvaartuigen" van Venezuela, Honduras, Guatemala, de Dominicaanse Republiek, Cuba, Mexico, El Salvador en de Verenigde Staten zal toestaan. De toestemming geldt voor de tweede helft van 2022, blijkt uit een bericht van het Russische staatspersbureau Tass.

Ortega is een trouwe bondgenoot van Rusland sinds zijn dagen als leider van de revolutie van 1979 die dictator Anastasio Somoza afzette. Ortega was president van 1985 tot 1990, voordat hij in 2007 werd herkozen.

Tientallen politieke oppositieleiders zijn gearresteerd, waaronder de meeste potentiële presidentskandidaten, in de maanden voorafgaand aan Ortega's herverkiezing voor een vierde opeenvolgende termijn vorig jaar. Zijn regering heeft tientallen niet-gouvernementele groepen gesloten die hij ervan beschuldigt namens buitenlandse belangen te werken om zijn regering te destabiliseren. Tienduizenden Nicaraguanen zijn in ballingschap verjaagd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May