Americas Summit: Biden belooft economische hulp, 'ambitieuze acties'
09 Jun 2022, 15:04
foto
De Amerikaanse president Joe Biden spreekt tijdens de inaugurele ceremonie van de Summit of the Americas, in Los Angeles. (Foto: AP)


Joe Biden, de president van de Verenigde Staten, heeft de aftrap gegeven voor een regionale top die werd ontsierd door onenigheid over de gastenlijst door een voorgesteld nieuw economisch partnerschap met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aan te kondigen om de groeiende invloed van China tegen te gaan. Biden, die woensdag gastheer was van de 9e Summit of the Americas in Los Angeles, probeerde de verzamelde leiders te verzekeren van de toewijding van zijn regering aan de regio, ondanks de knagende bezorgdheid dat de VS soms nog steeds probeert zijn armere zuidelijke buren te dicteren.

De line-up van bezoekende staatshoofden en regeringsleiders werd teruggebracht tot 21 nadat Biden Cuba, Venezuela en Nicaragua had uitgesloten, wat de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador en verschillende andere leiders ertoe aanzette om uit protest weg te blijven. Tijdens een gala-openingsceremonie zei Biden dat landen in Amerika moeten "investeren om ervoor te zorgen dat onze handel duurzaam is en verantwoordelijk is voor het creëren van toeleveringsketens die veerkrachtiger, veiliger en duurzamer zijn".

Het Americas Partnership for Economic Prosperity "zal economieën helpen groeien van onderop en middenuit, niet van bovenaf", zei hij. "Wat waar is in de Verenigde Staten, is waar in elk land. Trickle-down economie werkt niet.”

Biden wil Latijns-Amerikaanse en Caribische landen een alternatief bieden voor China dat vraagt ​​om meer economische betrokkenheid van de VS, inclusief meer investeringen en voortbouwen op bestaande handelsovereenkomsten.

Uit gegevens blijkt dat China de handelskloof met de VS in grote delen van Latijns-Amerika heeft vergroot sinds Biden in januari 2021 aantrad. Uit een analyse van het persbureau Reuters van VN-handelsgegevens van 2015-2021 blijkt dat buiten Mexico de top Amerikaanse handelspartner China, Washington in Latijns-Amerika heeft ingehaald en vorig jaar zijn voorsprong heeft vergroot.

"Het beste tegengif tegen de opmars van China in de regio is ervoor te zorgen dat we onze eigen positieve visie voor de regio economisch naar voren brengen", zei een hoge Amerikaanse functionaris voorafgaand aan de top.

Het partnerschap van Biden, dat nog steeds een werk in uitvoering lijkt te zijn, stopt echter met het aanbieden van tariefverlichting en zal zich volgens de functionaris in eerste instantie richten op "gelijkgestemde partners" die al Amerikaanse handelsovereenkomsten hebben. De onderhandelingen zullen naar verwachting eind september beginnen, volgens de functionaris.

Diplomatieke klappen
De Summit of the Americas in Los Angeles is de eerste in de VS sinds de eerste editie in 1994. Het werd opgezet als een platform om het leiderschap van Washington te demonstreren bij het in nieuw leven blazen van Latijns-Amerikaanse en Caribische economieën en het aanpakken van recordniveaus van illegale migratie bij de Amerikaanse-Mexicaanse grens.

Maar de agenda van Biden is ondermijnd door de gedeeltelijke boycot door leiders die boos zijn over het besluit van Washington om de drie landen die volgens hem de mensenrechten en democratische waarden schenden – Cuba, Venezuela en Nicaragua, niet uit te nodigen.

Dientengevolge merkte Biden dat hij een groter dan normaal contingent van ministers van Buitenlandse Zaken verwelkomde die hun nationale leiders vervingen, terwijl de aankomende hoogwaardigheidsbekleders één voor één een rode loper opliepen, geflankeerd door een militaire erewacht.

In plaats van de president van Guatemala schudde Biden de hand van de minister van Buitenlandse Zaken. Vervolgens begroette hij de minister van openbare zaken van El Salvador, de minister van Buitenlandse Zaken van Honduras en vervolgens de minister van Buitenlandse Zaken van Mexico.

Zijn regering houdt echter vol dat de top succesvol kan zijn ondanks de afwezigheid van een aantal belangrijke leiders. "Onze regio is groot en divers. We zijn het niet altijd over alles eens", zei Biden in zijn toespraak. "Maar omdat we democratieën zijn, werken we aan onze meningsverschillen met wederzijds respect en dialoog."

De bijeenkomst, beloofde hij, zou "gedurfde ideeën, ambitieuze acties" omvatten die "onze mensen de ongelooflijke kracht van democratieën zouden laten zien om concrete voordelen te bieden en het leven voor iedereen beter te maken".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May