Peiling Presidentiële race: Braziliaanse Lula behoudt sterke voorsprong
08 Jun 2022, 22:14
foto
De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, maakt gebaren tijdens een evenement met leden van politieke partijen en sociale bewegingen in Porto Alegre, Brazilië. (Foto: Reuters)


De linkse leider van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, heeft een sterke voorsprong op de zittende president Jair Bolsonaro voor de verkiezingen van oktober, zo bleek uit een peiling van Genial/Quaest die woensdag werd vrijgegeven. Lula heeft 46% steun van de kiezers in een eerste ronde, een voorsprong van 16 procentpunten op zijn extreemrechtse rivaal, met Bolsonaro twee punten minder dan zijn beste optreden in april.

In een verwachte tweede ronde tussen hen heeft Lula zijn voordeel vergroot tot 22 procentpunten en zou hij de verkiezingen winnen met 54% versus 32% voor Bolsonaro, aldus de peiling van Genial/Quaest.

Andere recente peilingen laten zien dat Lula een solide voorsprong behoudt in de eerste ronde en de verkiezingen comfortabel wint in de tweede ronde, met maar liefst 25 procentpunten in de Datafolha-enquête van mei en met 10 punten in de laatste PoderData-enquête.

Analisten hebben gezegd dat de twijfels die Bolsonaro heeft geuit over het elektronische stemsysteem van Brazilië en botsingen met het Hooggerechtshof en het Superior Electoral Tribunaal, hem de stemmen van Braziliaanse gematigden zouden kunnen kosten en zijn winst in april hebben verminderd.

Lula's voorsprong op Bolsonaro is in sommige peilingen in mei iets kleiner geworden, maar hij heeft snel de steun van de kiezers herwonnen.

Uit de peiling van Genial/Quaest bleek ook dat het negatieve beeld van de regering van Bolsonaro 47% bedraagt, tegen 46% in mei, terwijl het percentage van degenen die de regering in een positief daglicht zien, op 25% bleef.

Pollster Quaest
interviewde 2.000 kiezers persoonlijk tussen 2 juni en 5 juni. De peiling heeft een foutmarge van 2 procentpunten naar boven of naar beneden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May