VS sluit Cuba en Venezuela uit van Amerikaanse top
07 Jun 2022, 08:49
foto
De VS is gastheer van de 9e top van de America's. De bijeenkomst wordt gehouden in Los Angelos. (Foto: Reuters)


Het Witte Huis heeft maandag Cuba, Venezuela en Nicaragua uitgesloten van de door de VS georganiseerde Summit of the Americas deze week, wat de president van Mexico ertoe bracht de dreiging om het evenement over te slaan, waar te maken. President Andres Manuel Lopez Obrador had van te voren gesteld dat hij de bijeenkomst niet zou bijwonen als alle landen op het westelijk halfrond niet waren uitgenodigd.

De boycot door de Mexicaanse president en enkele andere leiders zou de relevantie van de top in Los Angeles, waar Washington regionale migratie en economische kwesties wil aanpakken, kunnen verminderen. De Amerikaanse president Joe Biden, een democraat, hoopt de Latijns-Amerikaanse betrekkingen te herstellen die zijn beschadigd onder zijn Republikeinse voorganger, Donald Trump, de Amerikaanse invloed te bevestigen en weerstand te bieden tegen China.

Het besluit om Cuba, Venezuela en Nicaragua uit te sluiten, volgde op weken van intensief overleg en was te wijten aan bezorgdheid over de mensenrechten en een gebrek aan democratie in de drie landen, zei een hoge ambtenaar van de regering Biden, maandag.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei tijdens een persconferentie dat de Verenigde Staten het standpunt van Mexico begrijpt, maar dat "een van de belangrijkste elementen van deze top democratisch bestuur is, en deze landen zijn, om het zacht uit te drukken, geen voorbeelden van democratisch bestuur. "

Biden-medewerkers zijn zich bewust van de druk van de Republikeinen en enkele van de mede-democraten van de president om zachtaardig te lijken tegenover de drie belangrijkste linkse tegenstanders van Amerika in Latijns-Amerika. De grote Cubaans-Amerikaanse gemeenschap van Miami, die voorstander was van het harde beleid van Trump ten aanzien van Cuba en Venezuela, wordt gezien als een belangrijk stemblok in Florida bij de verkiezingen van november die de controle over het Amerikaanse congres zullen bepalen.

Lopez Obrador vertelde verslaggevers maandag op een reguliere persconferentie dat de minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, in zijn plaats de top zou bijwonen. De Mexicaanse president zei dat hij Biden volgende maand zou ontmoeten in Washington, wat het Witte Huis bevestigde. "Er kan geen Summit of the Americas zijn als niet alle landen van het Amerikaanse continent deelnemen", zei Lopez Obrador.

De afwezigheid van Lopez Obrador roept vragen op over het belang van topbesprekingen gericht op het terugdringen van migratie aan de zuidgrens van de VS, een prioriteit voor Biden, en zou een diplomatieke verlegenheid kunnen zijn voor de Verenigde Staten. Een karavaan van enkele duizenden migranten, velen uit Venezuela, vertrok maandagochtend vanuit het zuiden van Mexico om de VS te bereiken.

De Amerikaanse senator Robert Menendez, een democraat en voorzitter van de machtige Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, bekritiseerde de Mexicaanse president in een verklaring en zei dat zijn "besluit om achter dictators en despoten te staan" de betrekkingen tussen de VS en Mexico zou schaden.

Cuba kritiek
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een rechtse populist en Trump-aanbidder die het meest bevolkte land van Latijns-Amerika leidt, zal aanwezig zijn nadat hij aanvankelijk flirtte met wegblijven.

De uitsluiting van door links geleide Venezuela en Nicaragua, was de afgelopen weken al gesignaleerd. President Miguel Diaz-Canel van het door communisten geregeerde Cuba zei vorige maand dat hij niet zou gaan, zelfs niet als hij werd uitgenodigd. Hij beschuldigde de Verenigde Staten van "brutale druk" om de top niet inclusief te maken.

In een kritische verklaring op maandag noemde Cuba het besluit "discriminerend en onaanvaardbaar" en zei dat de Verenigde Staten de steun in de regio voor de eilandnatie, onderschat.

De VS nodigde enkele Cubaanse maatschappelijke activisten uit om de top bij te wonen, maar verschillende zeiden op sociale media dat de Cubaanse staatsveiligheid hen had geblokkeerd om naar Los Angeles te reizen om deel te nemen.

Nu de Venezolaanse president Nicolas Maduro is uitgesloten, verwacht de regering van Biden dat vertegenwoordigers van oppositieleider Juan Guaido aanwezig zullen zijn, zei Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maandag. Price weigerde te zeggen wie er aanwezig zou zijn en of het persoonlijk of virtueel zou zijn.

Washington erkent Guaido als de legitieme president van Venezuela en heeft de herverkiezing van Maduro in 2018 als een schijnvertoning veroordeeld.

Ook uitgesloten van de top is de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, een voormalige marxistische guerrilla die in november voor de vierde keer op rij won, na het opsluiten van rivalen.

De meeste leiders hebben aangegeven aanwezig te zullen zijn, maar de terugdringing door links geleide regeringen suggereert dat velen in Latijns-Amerika niet langer bereid zijn om het voorbeeld van Washington te volgen, zoals soms in het verleden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May