Sharman: ‘Gezondheidszorg op alle niveaus slecht’
01 Jun 2022, 00:00
foto
Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman.


Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee zei gisteren tijdens de openbare vergadering dat er heel veel mis gaat in de zorg. “Het is bijzonder slecht gesteld met de gezondheidszorg op alle niveaus”. Uit een gesprek tussen het Assembleelid en het hoofd van de afdeling Anesthesiologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is gebleken dat drie van de zes operatiekamers dicht zijn, goed opgeleide getrainde verpleegkundigen en OK-assistenten weg zijn en hun heil hebben gezocht in een bepaald ziekenhuis in Nederland.

“Er is veel mis in de zorg. Kankerbehandeling, prothese behandeling, just name it, alles gaat verkeerd. En juist na Covid terwijl wij bezig zijn die zaken op te schalen, zien we dat het precies daar mis gaat”,  voerde Sharman aan. Hij gaf aan dat hij nog niet sprak over de primaire gezondheidszorg op eerstelijnsniveau. Op tweedelijnsniveau gaat er heel veel mis en het lijkt alsof er beleid ontbreekt.

Eerder werd er aandacht gevraagd voor het feit dat momenteel geen oogoperaties gedaan kunnen worden in het AZP, omdat de nodige middelen niet beschikbaar zijn. Ivanildo Plein (NPS) vroeg aandacht van de regering, omdat de patiënten niet zo in de steek gelaten kunnen worden. Edward Belfort (ABOP) zei dat het AZP het enige ziekenhuis is dat oogoperaties kan doen. Hij wilde weten hoe het zo ver is gekomen. “Er is geen apparatuur en als het er is kan het niet gesteriliseerd worden. Ondertussen trekken specialisten weg”, haalde Belfort aan.

Belfort deelde mee dat hij tijdens de begrotingsbehandeling aandacht had gevraagd en oplossing had aangedragen, maar dat hij het antwoord van de regering heeft gemist. Hij haalde aan dat de vicepresident aangaf, dat de verpleegkundigen niet in de steek gelaten zouden worden, maar dat hij nog geen acties heeft gezien. “Nu kunnen oogoperaties niet plaatsvinden met alle nare gevolgen van dien. Cito operaties kunnen niet uitgevoerd worden. Ik houd mijn hart vast. Het ziekenhuis staat op instorten”, betoogde Belfort. Hij riep de regering op om niet te talmen maar om in plaats zij een ambassade gaat openen in Jeruzalem de middelen vrij te maken dat de ziekenhuizen optimaal kunnen functioneren.

Sharman is van mening dat er terecht wordt gesteld dat de regering niet onnodig investeringen moet plegen in ambassades en allerlei andere zaken. “Die zorg en gezondheid van mensen kan niet wachten als er doden vallen”, stelde Sharman. Hij deelde mee dat hij persoonlijk een amputatie heeft meegemaakt op basis van het feit dat een Bazo-kaart niet op tijd is vertrekt. “Het is goed mis in de zorg en voorzitter ik vraag om uw invloed aan te wenden om al het mogelijke te doen om de zieke mens niet in de steek te laten. Het is moeilijk genoeg in het land. Als we de gezondheidszorg ook laten wankelen en zaken niet in place zijn mi no sab’ o fara wo doro nanga a san dis’. A no bun”, zei Sharman. Ook NPS-fractieleider Gregory Rusland riep de regering op om met nog meer aandacht en kracht te werken aan deze problemen in de zorg.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May