Braziliaanse Lula vergroot voorsprong in peiling
31 May 2022, 10:36
foto
De voormalige president Luiz Inacio Lula Da Silva heeft zijn voorsprong op de zittende Braziliaanse president Jair Bolsonaro in de peilingen, verder vergroot. (Foto's: Reuters)


De voormalige president Luiz Inacio Lula Da Silva van Brazilië, die strijdt om de zittende Jair Bolsonaro te ontslaan bij de verkiezingen van het land, heeft volgens een nieuwe peiling een dubbelcijferig voordeel teruggewonnen ten opzichte van de extreemrechtse leider. Uit het onderzoek dat maandag door Instituto FSB werd gepubliceerd, bleek dat 46 procent van de kiezers zei dat ze Lula steunen, een stijging van 41 procent in april, terwijl de steun voor Bolsonaro ongewijzigd was ten opzichte van een maand geleden op 32 procent.

FSB-directeur Marcelo Tokarski zei dat Bolsonaro in april terrein had gewonnen, nadat voormalig minister van Justitie Sergio Moro, stopte. Nadat ook Joao Doria, de voormalige gouverneur van de deelstaat Sao Paulo, die liep als een centrumrechtse kandidaat, vorige week de handdoek in de ring gooide, liep Lula verder uit op Bolsonaro.

"De toename van de inflatie, maar vooral de verwachting bij de meeste kiezers dat de prijzen de komende drie maanden zullen blijven stijgen, is een hindernis geweest voor de herverkiezingsplannen van Bolsonaro," zei Tokarski.

Bolsonaro wordt geconfronteerd met een groeiende publieke onvrede over zijn afhandeling van de coronavirus pandemie en zijn haast om mijnbouw in de Amazone aan te moedigen, terwijl hoge inflatie en stijgende brandstofprijzen zijn populariteit ook hebben geschaad.

Bolsonaro, die in 2019 aantrad, heeft ook bezorgdheid veroorzaakt over zijn aanvallen op het elektronische stemsysteem van het land. Hij heeft - zonder enig bewijs - benadrukt dat het systeem kwetsbaar is voor fraude, een claim die werd afgewezen door gerechtelijke experts die zeiden dat hij voorafgaand aan de stemming van 2022 twijfels wilde opwekken om de resultaten te betwisten.

Eerder in mei deed een groep van 80 juristen en juridische onderzoekers een beroep op de speciale rapporteur van de Verenigde Naties om Brazilië te bezoeken en te rapporteren over de aanvallen van de regering op het Hooggerechtshof en het Superior Electoral Court, dat toezicht houdt op verkiezingen.

Ondertussen heeft Lula ernaar gewerkt om zijn politieke coalitie te verbreden voorafgaand aan de peilingen van oktober, waarbij centrist Geraldo Alckmin als zijn running mate wordt genoemd.

Lula (76) van de linkse Arbeiderspartij werd eerder vervolgd door een corruptieschandaal en gevangenisstraf, maar een rechter vernietigde vorig jaar zijn vonnis in een beweging die het voor hem mogelijk maakte om te gaan voor een herverkiezing.

Volgens de peiling van maandag zou Lula in een verwachte tweede ronde tussen de twee rivalen 54 procent van de stemmen en Bolsonaro 35 procent winnen, een voordeel van 19 procentpunt dat Lula in maart had.

De peiling, die werd gesponsord door Investment Bank BT, toonde aan dat de Braziliaanse verkiezingen meer dan ooit verdeeld zijn, met centristische alternatieven voor Lula en Bolsonaro die slechts 13 procent van de kiezerssteun verzamelden, een daling van 17 procent in april en 24 procent in maart.

De afwijzingspercentages voor zowel Lula als Bolsonaro blijven vrijwel ongewijzigd, waarbij 43 procent van de kiezers zei dat ze nooit op Lula zouden stemmen, terwijl 59 procent stelde dat ze nooit zouden stemmen op de extreemrechtse zittende Bolsonaro.

Vorige week toonde een onderzoek door Pollster DataFolha aan dat Lula 48 procent ondersteuning trok in vergelijking met de 27 procent van Bolsonaro.

"Deze cijfers zijn geweldig nieuws voor de campagne van Lula. Bolsonaro zal nu een konijn uit de hoed moeten halen," vertelde politieke analist Andre Cesar, van het Hold Assessoria Risk Consultancy, aan het persbureau Reuters.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May