EU verbiedt import Russische olie
31 May 2022, 04:51
foto
Oekraïense militairen patrouilleren in een gebied nabij een frontlinie, terwijl de Russische aanval op Oekraïne in de regio Donetsk voortduurt. (Foto: Reuters)


EU-leiders zijn maandag overeengekomen om de export van Russische olie naar het 27-landenblok te verbieden, zei de voorzitter van de EU-Raad Charles Michel. Het besluit komt terwijl Oekraïense en Russische troepen strijden aan de rand van Sievierodonetsk, de laatste stad die nog steeds door Kiev wordt bezet in de strategische provincie Luhansk van Oekraïne.

Michel zei op Twitter dat het verbod onmiddellijk meer dan tweederde van de olie-invoer uit Rusland zou dekken "wat een enorme aderlating voor de financiering van zijn oorlogsmachine zou betekenen".

De EU-leiders, bijeen in Brussel, zijn ook overeengekomen om de grootste Russische bank Sberbank af te sluiten van het SWIFT-systeem en om nog drie Russische staatszenders te verbieden, voegde Michel eraan toe.

Kort voor de aankondiging zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy dat de situatie "extreem moeilijk" bleef in de Donbas-regio, waar Rusland zich concentreert op zijn militaire inspanningen, nadat het er in maart niet in was geslaagd de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Zelenskiy had de EU te zacht voor Moskou genoemd, toen bleek dat leiders geen overeenstemming zouden bereiken over het olieverbod.

Eerder, in Washington, zei president Joe Biden dat de Verenigde Staten geen raketsystemen naar Oekraïne zou sturen die Rusland kunnen bereiken, een besluit dat de Russische vice-voorzitter van de Veiligheidsraad, Dmitri Medvedev, "rationeel" noemde.

Rusland probeert de hele Donbas-regio te veroveren, bestaande uit Luhansk en Donetsk, een andere provincie die Moskou claimt namens separatistische volmachten.
Het veroveren van Sievierodonetsk en zijn zusterstad Lysychansk aan de overkant van de Siverskyi Donets-rivier, zou Moskou de effectieve controle over Luhansk geven en het Kremlin in staat stellen een vorm van overwinning uit te roepen na meer dan drie maanden van dood en verderf in Oekraïne.

Maar door zich te concentreren op een strijd om die ene kleine stad, zou Rusland andere gebieden open kunnen laten voor Oekraïense tegenaanvallen.

In zijn nachtelijke toespraak zei Zelenskiy dat de situatie in Donbas "extreem moeilijk blijft" en zei dat het Russische leger "probeerde een superieure kracht te verzamelen om meer en meer druk op onze verdedigers uit te oefenen".

"Het Russische leger heeft daar nu de maximale gevechtskracht verzameld", zei hij over Donbas als geheel.

Kiev zei dat zijn troepen de afgelopen dagen Russische troepen hebben teruggedreven naar defensieve posities in Andriyivka, Lozove en Bilohorka, dorpen aan de zuidelijke oever van de rivier de Inhulets, die de grens vormt van de provincie Cherson, waar Moskou de controle probeert te consolideren.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May