Oogoperaties AZP stopgezet; geen materiaal en apparatuur
31 May 2022, 06:42
foto


Patiënten kunnen niet meer geopereerd worden aan het oog in het Suriname Eye Center (SEC) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Al geruime tijd kampt deze discipline met tal van problemen. Patiënten die een oogoperatie moeten ondergaan, kunnen  niet meer geholpen worden, omdat de nodige middelen ervoor niet aanwezig zijn. Starnieuws verneemt dat cataract- en netvliesoperaties niet meer uitgevoerd kunnen worden. Dit, terwijl Suriname zich in een gezegende toestand bevindt en wel twee netvlieschirurgen heeft, waardoor patiënten deze operatie in eigen land kunnen ondergaan. De patiënten zijn radeloos, aangezien ze niet weten wanneer ze wel geholpen kunnen worden.

Al geruime tijd werd op een laag pitje geopereerd. De oogspecialisten stonden toen al voor een moeilijke keus. Slechts patiënten bij wie de sterkte meting gedaan was, konden geholpen worden. Sedert de afgelopen week zijn de bovengenoemde operaties stopgezet, omdat er geen materiaal voor is. Deze operaties worden alleen in het AZP uitgevoerd en de patiënt heeft geen andere keus. Naast bepaalde apparatuur is ook de sterilisator stuk. Daarnaast is de IOL Master al geruime tijd stuk. Dit apparaat is de meest geavanceerde en accurate manier om met behulp van infrarood stralen de sterkte van een intra-oculaire lens (iol) te bepalen voor een ingreep. Met dit apparaat worden de krommingen en de aslengte van het oog opgemeten. Verder zijn de cassettes die nodig zijn voor de netvliesoperaties, niet op voorraad.

Op 17 januari van dit jaar publiceerde Starnieuws een persbericht waarin Jerrel Pawiroredjo, hoofd SEC en Vakgroep Oogheelkunde, aangaf dat er al geruime tijd minder oogoperaties gedaan werden door herhaaldelijk gebrek aan materiaal. Hierdoor werd belangrijke diagnostiek bij vooral diabeten, onmogelijk. Dit zorgde ook voor lange wachttijden. Een deel van de apparatuur is sinds twee jaar defect en afgeschreven, terwijl een ander deel dringend aan vervanging toe is. De oogspecialisten hebben vaker aan de bel getrokken bij zowel de directie van het AZP als bij minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Echter, er is geen licht in de tunnel.

Enkele patiënten hebben hun bezorgdheid geopperd bij Starnieuws. Een man die niet geholpen kan worden aan het oog zegt zeer bezorgd: “Ik vind het zo erg dat we niet geholpen kunnen worden, omdat er geen apparatuur en middelen zijn. Ik ben diabeet en ik zie slecht met mijn ogen. Wie zal er voor mij zijn als ik blind word? De hele zorg is naar de knoppen en de regering doet er niets aan. Het punt is dat je naar geen enkel ander ziekenhuis kan gaan”. Een oogspecialist bevestigt dat de situatie zeer ernstig is. “We moeten moedeloos toekijken hoe de situatie bij de patiënten verslechtert. We kunnen ze niet helpen, omdat we geen materiaal en apparatuur hebben. We hebben dit probleem meerdere malen aangekaart, maar er is nog steeds geen oplossing voor”, meent de oogspecialist.

Claudia Redan, directeur AZP, zegt dat de lading op zijn vroegst aanstaande vrijdag in Suriname zal aankomen. Dit betekent dat de patiënten op zijn minst nog een week moeten wachten alvorens ze via de lange wachtlijst geholpen kunnen worden. Wanneer de oogoperaties eindelijk uitgevoerd kunnen worden is nog niet bekend. Daarnaast is de continuïteit ervan niet gegarandeerd. Ook is onbekend of de nodige apparatuur reeds aangeschaft is.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May