Brazilië: Zware regenval eist minstens 35 levens
29 May 2022, 04:44
foto


Minstens 35 mensen zijn vrijdag en zaterdag omgekomen te midden van hevige regenval in het noordoosten van Brazilië. Stortbuien teisterden twee grote steden aan de Atlantische kust, wat leidde tot de vierde grote overstroming van het Zuid-Amerikaanse land is in vijf maanden.

Volgens het officiële Twitter-account van de staat waren in de deelstaat Pernambuco zaterdag minstens 33 mensen omgekomen, omdat de regen in de middag aardverschuivingen veroorzaakte die stedelijke buurten op de heuvels wegvaagden. Nog eens 765 mensen werden gedwongen hun huis te verlaten, althans tijdelijk, volgens de deelstaatregering.

Autoriteiten in de naburige staat Alagoas hadden volgens de Braziliaanse federale hulpdienst twee doden geregistreerd.

Eind december en begin januari vielen tientallen doden en tienduizenden ontheemden toen de deelstaat Bahia, ook gelegen in het noordoosten van Brazilië, door regen werd geteisterd. In de zuidoostelijke deelstaat Sao Paulo kwamen later in januari zeker 18 om het leven bij overstromingen. In februari vielen bij hevige stortbuien in de bergen van de deelstaat Rio de Janeiro meer dan 230 doden.

Terwijl een groot deel van Brazilië het grootste deel van 2021 kampte met een ernstige droogte, begonnen in de laatste maanden van het jaar ongewoon intense regens te komen.

De vaak dodelijke overstromingen die daarop volgden, hebben geleid tot een debat over de mogelijke rol van klimaatverandering in het grillige weerpatroon van Brazilië. Het heeft de aandacht gevestigd op de vaak lukrake stadsplanning van het land.

Veel van de doden op vrijdag en zaterdag vielen in de hoofdstad van de deelstaat Pernambuco, Recife. Zoals in veel stedelijke gebieden in Brazilië, zijn veel van de buurten van Recife gebouwd op locaties die kwetsbaar zijn voor land en modderstromen.

Volgens lokale media stelde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zaterdag een federale taskforce samen om naar Pernambuco te sturen.

Zijn belangrijkste tegenstander bij de presidentsverkiezingen van oktober, de linkse Luiz Inacio Lula da Silva, betreurde de overstromingen op Twitter. "Mijn solidariteit met de families in het grootstedelijk gebied van Recife die te lijden hebben onder de hevige regenval", schreef hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May