Ontwikkelingsplan 5: GLO geniet hoogste prioriteit
01 Sep 2011, 05:00
foto


De regering benadrukt in het concept 'Ontwikkelingsplan' dat bij de Staatsraad ligt, dat onderwijs een centrale rol vervult in de ontwikkeling van het land. Het systeem moet stabiel genoeg zijn om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen waarborgen en flexibel genoeg om met maatschappelijke veranderingen om te kunnen gaan. Vandaag wordt in De Nationale Assemblee een thema vergadering gehouden over het onderwijs.

Het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) staat centraal in het onderwijssysteem. Geheel in lijn met de millenniumdoelstellingen ziet de regering het als belangrijkste opdracht de voorwaarden te scheppen dat het Surinaamse kind ten minste de basisonderwijsperiode (leeftijdsklasse 4-12 jaar) zonder noemenswaardige problemen kan doorlopen. De regering kiest voor een kwaliteitsverbeteringsslag van het bestaand kleuteronderwijs en het GLO.

De term 8-jarig basisonderwijs is de nieuwe opzet in voorbereiding, waarbij het bestaande 2-jarige kleuteronderwijs en het 6-jarige GLO samen worden gebracht in een schooltype zonder de bestaande breuklijnen. Dit zal resulteren in meer gelijke kansen voor leerlingen en reductie van het blijven zitten en vroegtijdige schooluitval.

Versterking Minov
Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) is in de loop van de jaren verzwakt in zijn organisatie en output door verschillende omstandigheden. "De huidige organisatiestructuur en cultuur van het Minov is niet bij de tijd en betekent een obstakel bij de uitvoering van kerntaken. De vele directoraten en stafbureaus zullen worden samengevoegd om prestatie- en resultaatgericht de opgedragen kerntaken uit te kunnen voeren. Op vitale afdelingen en op sleutelfuncties is er een gebrek aan deskundigheid", zegt het concept Ontwikkelingsplan.

Het ministerie zal op institutionele en capaciteitsgebied versterkt worden. Voor een aantal afdelingen en functies wordt spoedig een deskundigheidprogramma opgestart. Voorts zullen de ondersteunende diensten en processen van het onderwijs institutioneel versterkt worden om de hervormingen te kunnen sturen en beheersen.

Adviesraad
In het concept Ontwikkelingsplan wordt uitvoerig beschreven dat alle sectoren van het onderwijs aangepakt dienen te worden en leerkrachten geprofessionaliseerd zullen worden. Er wordt op gewezen dat onderwijs een sector is die zich midden in de samenleving bevindt, waarbij vele actoren betrokken zijn. In de komende jaren wil de regering de betrokkenheid van deze verschillende actoren institutionaliseren in de vorm van een nieuw in te stellen Nationale Onderwijs en Adviesraad. Een raad die de regering gevraagd en ongevraagd adviseert over onderwijsvraagstukken. Voorts wordt ouderparticipatie als belangrijk instrument gezien voor de verbetering van de onderwijsrendementen. In deze planperiode zal de wet op de ouderparticipatie worden voorbereid en ingediend bij DNA.

Met de schoolleiding wordt overeengekomen welke de kernprioriteiten zijn. Hierbij wordt nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de drie ontwikkelingsfasen van de scholen, te weten: 1) scholen gericht op hun kerntaken, te weten verbetering van hun onderwijsleerproces inclusief zorgverbreding naar leerlingen toe; 2) scholen die hun kerntaken voldoende vervullen en qua organisatie in staat zijn tijd en energie te richten op kwaliteitszorg en schoolklimaat en tenslotte 3) scholen die intern organisatorisch en kwalitatief op orde zijn en kunnen investeren in ouders, schoolomgeving en vrijetijdsactiviteiten van leerlingen.

Kwaliteit onderwijs
Het belang van kwaliteit in het onderwijs en de noodzaak om daarin te blijven investeren worden alom erkend en ondersteund. De meeste ouders, leerkrachten, schoolleiders, volksvertegenwoordigers, overheid zijn unaniem van mening dat de welvaart en het welzijn van een bevolking in grote mate afhankelijk zijn van het niveau, de inhoud, de aard en de vorm van de scholing van nieuwe burgers. Aan de kwaliteit van het basis-, voorgezet en beroepsonderwijs wordt nog relatief weinig gedaan.

In deze regeerperiode zal de regering aandacht besteden aan kwaliteit van met name het primair en secundair onderwijs. Kwaliteitszorg is een continu proces en dient voor iedere belanghebbende op elk moment gewaarborgd te zijn. De uitbreiding van leermogelijkheden en leeromgevingen voegen hieraan een extra dimensie. In dit kader zullen de afdelingen binnen het ministerie belast met kwaliteitszorg versterkt worden. Integrale kwaliteitsprogramma’s zullen ontwikkeld en uitgevoerd worden. Kwaliteit in het tertiair onderwijs is middels wetgeving vastgelegd. Het stelsel van accreditering van opleidingen zal in de komende regeringsperiode in uitvoering komen. Daartoe is reeds de Nationale Accreditatie Raad benoemd in het kader van de wet NOVA (Nationaal Orgaan voor accreditatie).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May