Asabina: Brunswijk heeft gehakt gemaakt van Staatsolie
23 May, 02:34
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft Staatsolie een veeg uit de pan gegeven tijdens de krutu die zaterdag is gehouden in Brokopondo Centrum. Staatsolie moet de dam beter beheren. (Foto: Kabinet van de President)


"Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft vriend en vijand verrast op de krutu zaterdag in Brokopondo Centrum. Hij heeft zijn speech volledig in het Saramaccaans gehouden. Hij heeft aangegeven dat de wateroverlast niet het resultaat is van een natuurramp, maar van een mensenramp. Hij heeft de schuld in de schoenen van Staatsolie geschoven. Hij heeft gehakt gemaakt van Staatsolie", zegt BEP-fractieleider tevens kapitein van Marchallkreek, Ronny Asabina, in gesprek met Starnieuws. Brunswijk heeft op gegeven moment het woord genomen en aangegeven tot instemming van zijn gehoor dat in de tijd van Suralco zo een overstroming slecht één keer is voorgekomen, wat ook menselijk falen was. Die fout is toen nooit meer gemaakt.

Brunswijk heeft in bijzijn van president Chan Santokhi op de krutu met het traditioneel gezag, ondernemers en het publiek aangegeven dat Staatsolie de dam beter moet beheren. Ook Staatsolie directeur Annand Jagesar was aanwezig op de krutu. Brunswijk zei - wat tot nu toe ontkend werd door de coalitie in De Nationale Assemblee - dat de Afobaka krachtcentrale slecht wordt gemanaged.

De vp voerde aan dat Staatsolie de dam beter moet beheren. Het water moet niet worden opgespaard om meer stroom op te kunnen wekken. Dit heeft als gevolg gehad dat nu diverse dorpen onder water zijn komen te liggen. Dit is precies wat de dorpelingen wilden horen. Vanaf het begin wordt aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek van het onder water lopen van de dorpen.

Staatsolie heeft volgens Brunswijk inschattingsfouten gemaakt over de regenval, waardoor het water te laat is gespuid. Hij had ook zijn twijfels over de pakketten die Staatsolie zegt uit te delen aan de bevolking. De vp betwijfelt of er werkelijk SRD 3 miljoen is besteed aan pakketten. "Ik heb daar niks van gemerkt", zei hij. De vp merkte op dat er meer duidelijkheid en transparantie moet zijn over wat Staatsolie werkelijk heeft besteed om de noden te helpen verlichten.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August