Somohardjo begint met consulatieronde over Javaans nieuwjaar
18 May, 18:51
foto
Minister Bronto Somohardjo in gesprek met organisaties over de viering van het Javaans Nieuwjaar. (Foto: Biza)


De 75 organisaties die een petitie hebben aangeboden aan minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, zijn vandaag uitgenodigd voor een consultatie over de viering van het Javaans nieuwjaar op 31 juli. Deze dag is verheven tot nationale vrije dag door de regering. De bewindsman wil zoveel mogelijk culturele, maatschappelijke, sociale en religieuze organisaties die verbonden zijn met elkaar door de Javaanse identiteit betrekken.

Het doel van de consultatieronde is om samen met de organisaties na te gaan hoe invulling zal worden gegeven aan de festiviteiten op die dag. De bewindsman deed uit de doeken dat het Onafhankelijkheidsplein reeds gereserveerd is voor het organiseren van activiteiten.

Somohardjo, die zichzelf omschrijft als Surinamer met een Javaanse komaf, benadrukt dat het bij de Javaanse gemeenschap niet gaat om een dag niet te werken, maar om de erkenning en waardering. De Javanen zijn volgens hem één van de vier grote bevolkingsgroepen die hebben bijgedragen aan het mede helpen opbouwen aan de natie.“Het moet niet zo zijn, dat wij een dag hebben gekregen, en niets doen.” Deze dag moet ook één zijn, waarbij de jongeren bewust worden gemaakt van hun roots en dat deze bijzondere dag niet zomaar tot stand is gekomen.

In de komende dagen zullen ook andere relevante, religieuze, sociale en maatschappelijke groepen, die affiniteit hebben met de Javaanse identiteit worden ontvangen. Er zal gezamenlijk van gedachten worden gewisseld om deze eerste nationale dag voor de Javaanse gemeenschap tot een gedenkwaardig evenement te maken. "Laten we niet focussen op onze verschillen maar op onze overeenkomsten en dat is dat we ons verbonden voelen met de Javaanse identiteit. We zijn dat verplicht aan onze kinderen”, is de oproep van de bewindsman.

Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July