Frankrijk: Vrouwelijke premier in meer dan 3 decennia
17 May, 14:50
foto
Elisabeth Borne heeft al een aantal functies bekleed als minister van Transport, minister voor Ecologische transitie en de laatste tijd als minister van Arbeid. (Foto: Reuters)


President Emmanuel Macron heeft minister van Arbeid Elisabeth Borne aangesteld als premier om zijn ambitieuze hervormingsplannen te leiden. Borne is de eerste vrouw in meer dan 30 jaar die de Franse regering leidt.

Eerder op maandag overhandigde de vertrekkende Franse premier Jean Castex zijn ontslag aan de president, als onderdeel van een algemeen verwachte herschikking om plaats te maken voor een nieuwe regering na de herverkiezing van Macron in april.

De laatste vrouwelijke premier, Edith Cresson, leidde het kabinet van mei 1991 tot april 1992 onder president Francois Mitterrand.

Na weken van speculatie bevestigde de Elysee de benoeming van Borne in een verklaring en ging ze vervolgens naar de Matignon-residentie van de premier in Parijs voor de overdracht met Castex. Het vertrek van Castex, die een verrassende keuze was voor de functie in 2020, stelt Macron in staat om het kabinet opnieuw vorm te geven voorafgaand aan cruciale parlementaire peilingen in juni. De nieuwe regering onder Borne zal naar verwachting in de komende dagen worden aangekondigd.

"De meeste mensen in Frankrijk zullen haar kennen omdat ze als minister onder Macron heeft gediend sinds hij in 2017 voor het eerst werd gekozen", zei Natacha Butler van Al Jazeera, vanuit Parijs.

Borne heeft al een aantal functies bekleed als minister van Transport, minister voor Ecologische transitie en de laatste tijd als minister van Arbeid. Haar laatste post, zei Butler, is iets dat "door de president als zeer nuttig zal worden gezien, aangezien hij ernaar streeft de pensioenhervormingen in zijn komende ambtstermijn door te voeren".

Er is de afgelopen weken veel gespeculeerd over de vervanging van Castex, waarbij Macron aangaf dat hij een vrouw wilde met linkse en milieuvriendelijke referenties. Die criteria weerspiegelen zijn wens om zich in het begin van zijn tweede termijn op scholen en gezondheid te concentreren, evenals de klimaatcrisis die hij heeft beloofd prioriteit te geven.

"Macron had aangegeven dat hij een vrouw wilde aanstellen, hij gaf ook aan dat hij kon kijken naar iemand met groene of linkse diploma’s. Dat komt omdat hij de komende parlementsverkiezingen in juni nauwlettend in de gaten houdt, waarin een nieuwe linkse alliantie wordt gezien als een bedreiging voor Macrons mogelijkheid om te proberen een meerderheid in de nationale vergadering te vormen", voegde Butler eraan toe.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August