Matriarch beschuldigd van leiden drugsclan opgepakt
16 May, 18:52
foto
Herlinda Bobadilla (61) werd gearresteerd na een schietpartij in de bergen van Honduras. (Foto: Reuters)


De politie in Honduras heeft een vrouw opgepakt die wordt beschuldigd van het leiden van een clan van drugssmokkel met vier van haar zonen. Herlinda Bobadilla (61) werd gearresteerd in de bergen van Honduras na een schietpartij waarbij haar 32-jarige zoon, Tito Montes, werd gedood.

De Amerikaanse autoriteiten hadden verzocht om uitlevering van haar en haar zonen Tito en Juan Carlos Montes aan de VS en hadden voor elk een beloning van US$ 5 miljoen aangeboden. De 35-jarige Juan Carlos Montes blijft voortvluchtig.

De politie in Honduras zegt dat zij twee weken geleden veel tips had gekregen nadat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de beloning van meerdere miljoenen dollars had uitgeloofd. Ze zeggen dat ze Herlinda Bobadilla en haar zonen Tito en Juan Carlos in de bergen van de provincie Colón hebben opgespoord met behulp van luchtbewaking.

Speciale troepen werden naar het gebied gestuurd en na een "intense confrontatie" arresteerden ze Herlinda Bobadilla.

In een verklaring zei de Hondurese politie dat een lid van de clan was gedood "toen hij het vuur opende op special ops-agenten". De politiechef bevestigde later dat het vermoorde clanlid Tito Montes was.

Smokkelaars

De Montes-clan wordt ervan beschuldigd een van de grootste drugskartels in Honduras te zijn. Het heeft zijn machtsbasis aan de noordkust van de Midden-Amerikaanse natie, waar het via zee en lucht grote ladingen cocaïne uit Zuid-Amerika ontvangt.

Volgens Amerikaanse aanklagers gebruikten ze onderzeeërs, illegale vliegtuigen en boten om de drugs uit Colombia en andere cocaïneproducerende landen te vervoeren.

De Montes-clan smokkelde vervolgens de illegale stoffen noordwaarts via Midden-Amerika en Mexico naar de Verenigde Staten, beweren aanklagers.

Het werd naar verluidt al in de jaren tachtig opgericht door Pedro García Montes, een Hondurees die nauwe banden heeft met het Colombiaanse drugskartel Cali. Nadat García Montes in 2004 op een strand in Colombia werd doodgeschoten door twee huurmoordenaars, werd zijn mensenhandel overgenomen door zijn neef, Alex Adán Montes, een van de zonen van Herlinda Bobadilla.

Alex Adán Montes werd twee keer gearresteerd op verdenking van drugs. De eerste keer hebben gewapende mannen hem uit huisarrest gehaald, waarbij twee van de officieren die hem bewaakten werden gedood, waardoor hij naar Colombia kon vluchten.

De tweede keer werd hij op medische gronden onder huisarrest geplaatst. Hij stierf in november 2014 aan een hartaanval.

Zijn broer Noe Montes nam de leiding van de clan over tot 2017, toen hij werd gearresteerd en uitgeleverd aan de VS. Nu Noe Montes tot levenslang werd veroordeeld, werd de controle over het Montes-kartel overgedragen aan Tito, Juan Carlos en hun moeder, Herlinda Bobadilla.

Volgens de aanklagers was Bobadilla in de loop der jaren steeds meer betrokken geraakt bij de illegale zaken van de familie, van het assisteren van haar zonen bij de invoer, het transport en de distributie van cocaïne tot ze uiteindelijk een gezamenlijke leider van de clan werd. Haar arrestatie komt op een moment dat de rol van Honduras in de internationale drugshandel in een aantal spraakmakende zaken wordt belicht.

Dinsdag pleitte Juan Orlando Hernández - die tot januari 2022 acht jaar president van Honduras was - niet schuldig aan drugsbeschuldigingen. Hij wordt ervan beschuldigd samen te werken "met enkele van 's werelds meest productieve drugssmokkelaars om een ​​corrupt en intens gewelddadig imperium op te bouwen".

Een dag later verscheen het voormalige hoofd van de Hondurese politie, Juan Carlos Bonilla, voor het eerst in New York, nadat hij ook was uitgeleverd op beschuldiging van drugs.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August