Adhin pleit voor dialoog; Santokhi onderhandelt niet met NDP
10 May, 04:53
foto
Assembleelid Ashwin Adhin maandag in De Nationale Assemblee aan het woord.


"Zij die het beter zouden doen, hebben hulp nodig, maar willen zij wel geholpen worden? Een handreiking voor een nationale dialoog lijkt namelijk vooralsnog afgeslagen te zijn!". Dit zei Assembleelid Ashwin Adhin (NDP) maandag in De Nationale Assemblee. Hij doelde op de brief die zijn partijleider Desi Bouterse heeft geschreven aan president Chan Santokhi over een nationale dialoog. De roep naar een nationale dialoog moet niet afgeslagen worden, deze is alleen maar nijpender en nijpender, voerde Adhin aan.

President Santokhi heeft intussen Bouterse geantwoord dat er altijd gesproken kan worden. In de brief van de NDP-voorzitter wordt er ook gesproken over vervroegde verkiezingen als uitkomst van de nationale dialoog. "Wat dit bericht is de president duidelijk", zegt zijn woordvoerder Alven Roosveld om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Hij benadrukt dat vervroegde verkiezingen helemaal niet aan de orde zijn. Daarover zal de president niet praten met de NDP. De president onderhandelt ook niet met de NDP. "De president en de VHP onderhandelen niet met de NDP. De NDP mag wel opteren de vader des vaderlands te spreken over oplossingen van vraagstukken die ze zelf niet kon oplossen", zegt de presidentiële woordvoerder. 

Adhin zei tijdens de begrotingsbehandeling dat dialoog heel belangrijk is voor het land. Hij besprak hierbij enkele punten.
1. Regering, de koers is gestabiliseerd. Maar tegelijk heeft u een keus gemaakt voor het: Stabiliseren op armoede. En dat is niet de weg. Trinidad heeft dat geprobeerd en is haast bezweken eronder. Verarming in combinatie van de steeds scherpere tegenstellingen tussen arm en rijk, zal alleen maar leiden tot extreme verruwing van de criminaliteit. U bent nu bij de tweede tranche, en nu al het ziet u de verarming. Het welvaartsniveau op hetzelfde laag niveau houden gedurende de IMF termijn is niet realistisch.

2. Mensen verarmen door de wisselkoers. Verarming gaat door met hervormen van de economie. (Subsidies afbouwen). Onrealistisch na 40 jaren lage lonen.

3. De regering heeft een overmate aan inkomsten maar is bang die in de gemeenschap te pompen, door bijvoorbeeld loonsverhogingen, denkende de import zwaar aan te wakkeren.

4. Import-vervangende productie stimuleren. Met kip is dat gelukt.

5. In de handel. Een bedrijf (ik zal de importeur niet noemen) heeft ooit toegegeven dat zeker 80% van de producten lokaal afgenomen kunnen worden.

6. Ook consumentenvertegenwoordigingen moeten betrokken worden.


Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July