Haïti: Bendeleider 400 Mawozo uitgeleverd aan VS
04 May, 02:56
foto
Bewoners steken hun armen in de lucht terwijl ze hun huizen ontvluchten vanwege aanhoudende gevechten tussen rivaliserende bendes. Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Een van de leiders van de machtigste bende van Haïti, 400 Mawozo, is uitgeleverd aan de VS wegens het smokkelen van wapens en het ontvoeren van Amerikaanse burgers. Germine Joly, beter bekend als Yonyon, is dinsdag met een FBI-vliegtuig naar Washington gebracht, zeiden de Haïtiaanse autoriteiten. Hij zat al enkele jaren in de gevangenis in Haïti voordat hij werd uitgeleverd.

Joly's bende was vorig jaar verantwoordelijk voor de ontvoering van 17 christelijke missionarissen, die twee maanden lang werden gegijzeld.

Vorige week heeft 400 Mawozo ook een diplomaat uit de Dominicaanse Republiek gekidnapt.

Carlos Guillén, de handelsattaché van de Dominicaanse ambassade in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, werd door bendeleden gegrepen terwijl hij op weg was naar zijn thuisland, dat op hetzelfde eiland als Haïti ligt.

De bendes van Haïti zijn in kracht gegroeid sinds de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021.

Een maand geleden gingen duizenden mensen de straat op om te eisen dat de opvolger van de overleden president, Ariel Henry, meer zou doen om de criminele bendes te bestrijden.

De 400 Mawozo-bende controleert al jaren een zeer strategisch gebied in Haïti, waaronder de enige weg naar het noorden van het land en de enige landroute tussen Port-au-Prince en de Dominicaanse Republiek.

Het is berucht omdat het hoge losgelden eist voor ontvoeringsslachtoffers. De 17 Noord-Amerikaanse missionarissen, die in oktober werden ontvoerd, wisten te ontsnappen, maar het is niet duidelijk of het losgeld van US$ 1 miljoen per hoofd is betaald.

De afgelopen weken hebben veiligheidstroepen in Haïti een grote operatie gelanceerd, die heeft geleid tot de dood en arrestatie van veel leden van de 400 Mawozo-bende.

De afgelopen dagen zijn er botsingen uitgebroken tussen 400 Mawozo en de rivaliserende bende Che Mechan, die een noordelijke buitenwijk van Port-au-Prince hebben lamgelegd.

Maandag renden bewoners uit de verarmde wijk Cité Soleil in paniek weg toen er vuurgevechten uitbraken. Volgens de Haïtiaanse autoriteiten werden honderden families gedwongen het gebied te ontvluchten en werden minstens 20 burgers gedood.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July