Minister Mac Andrew ziet mogelijkheden voor Matawaigebied
03 May, 18:51
foto
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. (Foto: CDS)


Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken ziet genoeg mogelijkheden voor economische activiteiten in het Matawaigebied. Hij maakte ook deel uit van de presidentiële delegatie die afgelopen weekend Pusugrunu en omgeving bezocht. Tijdens een krutu zijn vanuit regeringszijde oplossingsmodellen gepresenteerd voor tal van problemen waarmee de bewoners van het gebied te kampen hebben.

De minister laat via de Communicatiedienst Suriname optekenen dat ook gekeken is naar de noden in het gebied rond arbeid, werkgelegenheid en jeugdzaken. Vanuit het ministerie zal richting gegeven worden aan een plan waarmee de gemeenschap geholpen kan worden. Een van de zaken die naar voren is gebracht door granman Lesly Valentijn, is dat er in het gebied veel tienerzwangerschappen voorkomen. Dit kwalificeert het ministerie als een groot risico onder jongeren. Volgens Mac Andrew is het een issue die verder besproken moet worden, zodat in kaart gebracht wordt in welke mate het in het Matawaigebied voorkomt. Op basis daarvan zullen de benodigde interventies gepleegd worden. “Hierbij kan men denken aan bijscholing van de jonge moeders die vanwege hun zwangerschap niet verder naar school kunnen en andere zaken waarbij het ministerie kan helpen, zoals arbeidsbemiddeling waarbij zij worden geholpen aan werk.

Mac Andrew zegt dat werkgelegenheid een issue is in het gebied. Volgens hem zal gekeken moeten worden naar mogelijke kansen om dit te creëren. Bij werkgelegenheid wordt er uitgegaan van twee aspecten: 1. Iemand die werk zoekt om aan een baan te komen, en 2. Iemand die als zelfstandige ondernemer, in vele gevallen micro of kleine ondernemer, aan de slag gaat. De bewindsman denkt dat dit gebied volop kansen biedt, zeker aan personen die als ondernemer aan de slag willen. “Het Matawaigebied is een mooie toeristische plek en zouden mensen op dat gebied activiteiten kunnen ontplooien waarbij de kans bestaat dat zij banen kunnen creëren voor anderen die geen ondernemer willen worden. Op meerdere gebieden zijn er kansen, zoals in de landbouw. Zeker is dat de economische bedrijvigheid nodig is in het gebied”, meent de bewindsman.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July