Mathoera: Hechte samenwerking nodig tegengaan criminaliteit
23 Apr 2022, 17:18
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie over verschillende vormen van grensoverschrijdende criminaliteit. (Foto: CDS)


Suriname heeft te maken met verschillende vormen van transnationale criminaliteit. Deze vorm van criminaliteit is zeer goed georganiseerd. Zo wordt bijvoorbeeld de planning, uitvoering en financiering  vanuit verschillende landen gedaan. Daarom is een hechte samenwerking op het gebied van informatie delen tussen de landen die last hebben van deze criminaliteit belangrijk, geeft minister Krishna Mathoera van Defensie aan.

De bewindsvrouw heeft na de afsluiting van de High Level Security Conference vrijdag enkele journalisten te woord gestaan. Op de conferentie is overeengekomen om hechter samen te gaan werken. Er komen onder andere trainingen en fondsen voor projecten die met veiligheid te maken hebben. Het verzamelen en uitwisselen van informatie over criminele activiteiten binnen en buiten de eigen grenzen, is een belangrijk onderwerp geweest.

Suriname heeft te maken met verschillende vormen van transnationale criminaliteit. “We produceren geen drugs en cocaïne,” zegt Mathoera. “Het komt van andere landen en onze binnenlanden worden gebruikt om het spul te droppen. En van hieruit wordt het geëxporteerd naar Europa voornamelijk. De tweede is illegale visserij. Verder hebben we illegale mijnen, ontbossing, illegale immigratie, mensenhandel, mensensmokkel en wapenhandel.”

“Het lastige is dat als je de criminele organisaties wil aanpakken, je dat niet kan,” vervolgt ze. “Omdat je geen goed beeld hebt van hoe groot ze zijn en waar ze zitten. Want vandaag de dag plannen ze vanuit een ander land. Geld wordt vanuit een ander land gestuurd en de uitvoering vindt in een ander land plaats. Dus je moet die informatie van alle betrokken landen bij elkaar zetten om het grote beeld van de puzzel te zien. Dan kan je de criminele organisatie in kaart brengen en kun je dan samen onderzoeken doen en aanpakken.”

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May