Caribische leiders willen efficiëntie financieel verkeer
21 Apr 2022, 02:54
foto
Deelnemers aan de Caribbean Financial Access Roundtable in Barbados. President Chan Santokhi heeft ook deelgenomen hieraan. (Foto: Kabinet van de President)


Caribische leiders hebben tijdens de rondetafelbijeenkomst over vraagstukken rond de-risking en correspondentbanken duidelijke standpunten ingenomen. Het overleg was nodig om de efficiëntie van het binnen- en buitenlandse financieel verkeer positief te stimuleren. President Chan Santokhi is met een charter van Blue Wing naar Barbados gegaan op uitnodiging van premier Mia Motley. De aanwezigheid van de president was belangrijk, zegt zijn woordvoerder Alven Roosveld. Er is US$ 10.000 betaald voor de charter. De kosten zijn US$ 15.400, maar de vliegmaatschappij heeft een korting gegeven, zegt Roosveld in gesprek met Starnieuws.

Als de president en zijn delegatie met Caribbean Airlines naar Barbados zouden vliegen, zou hij drie dagen van huis zijn. De vliegtickets zouden neerkomen op US$ 12.800, zonder de hotelkosten. "Wij zouden veel duurder uitkomen", stelt Roosveld. Nu is de president één dag uitlandig geweest. Het staatshoofd kijkt terug op een geslaagde missie. Suriname vindt dat de-risking niet ten koste mag gaan van de kleinere economieën.

Tijdens de Caribbean Financial Access Roundtable, die woensdag is gehouden, zei Nigel Baptiste, CEO van de Republic Bank dat het bijzonder belangrijk was om bij de meeting aanwezig te zijn. De tijd en de energie die erin zijn geïnvesteerd, moeten de grondslag zijn voor de verdere financiële ontwikkeling van de regio. Gedurende de discussies bleek dat de verslagen, die de banken als leidraad gebruiken, niet op de juiste manier tot stand komen. Dit is toe aan herevaluatie. Vaker worden er stagiaires ingezet en wordt afgegaan van niet geverifieerde informatie. Er zijn mechanismen in place die vrijwel automatisch deze landen uitsluiten op basis van vigerende wetgeving.

Voorafgaand aan de roundtablemeeting had president Santokhi een gesprek met Chris Dodd als een belangrijke stakeholder. Dodd is de speciaal gezant van de VS voor de top van Amerika. Ook Maxine Waters, chairwoman of the House Financial Services Committee U.S. Congress, stelt dat toerisme, handel en veiligheid hoog op de agenda staan voor beide gebieden. Dit heeft geleid tot sterke banden met het Caribisch gebied/Latijns Amerika. Deze banden moeten sterk gehouden worden. Financiële toegang is daarom essentieel voor deze gebieden, terwijl financiële exclusie aan de orde is en dat is geen optie.

“Er zal worden gekeken naar wetgeving, zodat de landen niet lijden onder financial de-risking”, stelde Waters. “We zijn van plan onze focus, wetgeving en politieke kracht te gebruiken om het Caribisch gebied goed te doen. Verandering komt niet van de ene op de andere dag, maar de bereidheid is noodzakelijk".

Premier Motley van Barbados sprak haar bezorgdheid erover uit dat een groot deel van financiële transacties is komen weg te vallen uit het legale circuit. De daaraan gekoppelde diensten gaan echter gewoon door. "Welke financiële stromen worden aangeboord om ervoor te zorgen dat de handel en andere economische activiteiten door kunnen gaan? We kijken tegen een situatie  aan waarbij landen worden geblacklist. Zij geeft als oplossing aan dat de focus van anti-money laundering naar money laundering zelf moet worden geplaatst en dat maatregelen pas moeten gelden wanneer witwassen is aangetoond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May