Open brief aan Amoksi over beleid huiselijk geweld
21 Apr 2022, 04:46
foto


Deelnemers aan het 'Together Against Violence Programma' vragen in een open brief aan minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de bestrijding van huiselijk geweld aan te scherpen. Gevraagd wordt de volgende punten te verwezenlijken:
1.Het incorporeren van een budget ter preventie en bestrijding van huiselijk geweld;
2. Het uitbreiden en op adequate manier beveiligen van het opvangcentrum voor slachtoffers en hun kinderen;
3. Het creëren van een stappenplan voor slachtoffers van huiselijk geweld in het begeleidingsproces, vanaf de opvang tot hun terugkeer naar hun omgeving;
4. Het garanderen van de veiligheid van de slachtoffers middels een gps-tracking systeem;
5. Het vaststellen van protocollen inzake huiselijk geweld;
6. Het opzetten van een adequaat programma voor daderbegeleiding.

Studies geven aan dat bijna een op de drie vrouwen in Suriname op een bepaald moment in hun leven door een mannelijke partner fysiek of seksueel geweld wordt aangedaan. Ook toont onderzoek in Suriname aan dat volwassen daders en slachtoffers van huiselijk geweld tijdens hun jeugd slachtoffer of getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Uit een recente studie in Suriname blijkt dat 81% van de kinderen, in de leeftijdsgroep 11-18 jaar, minstens één vorm van huiselijk geweld heeft meegemaakt. Psychisch en fysiek geweld tegen kinderen door volwassenen thuis, zijn de meest gerapporteerde vormen van geweld en maken meestal deel uit van gewelddadige disciplinaire praktijken. Samen met de overheid, het maatschappelijk middenveld en het bedrijfsleven willen wij er alles aan doen om huiselijk geweld aan te pakken.

Het ‘Together Against Violence Programma’ is een programma in samenwerking met Act Now Foundation, de ambassade van de Verenigde Staten in Suriname en Women’s Rights Centre (WRC). Op 12 maart j.l. is het eerste gedeelte van dit programma, de workshop ‘Interventie Huiselijk Geweld’ afgerond. Deze workshop vond plaats van december 2021 tot en met maart 2022. 50 participanten uit de districten Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne, Para, Wanica en Paramaribo hebben adequate kennis en inzicht verworven en tools meegekregen. Vanuit een mensenrechten- en genderperspectief was deze workshop gericht op het herkennen van huiselijk geweld, het op correcte wijze interveniëren indien er sprake is van huiselijk geweld, het verlenen van assistentie in het begeleidingsproces en het aanwijzen van relevante instanties voor slachtoffers en daders van huiselijk geweld.

Tijdens het ‘Together Against Violence Programma’ zijn er talrijke issues geconstateerd in de aanpak en opvang van slachtoffers van huiselijk geweld die dringende aanpak behoeven. Op basis van de talrijke issues inzake huiselijk geweld  vraagt het ‘Together Against Violence Programma’ de dringende aandacht van de regering en alle politieke leiders in de Republiek Suriname om daadwerkelijke stappen te ondernemen in het tegengaan van huiselijk geweld op alle niveaus.
Getekend door deelnemers:

Amira Ramdat
Anisha R. Shankar
Anoeradha Joghi
Arshna Rashni Algoe
C Soetosenojo – Dunker
Carla Bakboord
Chante J. Simons
Chefaro Warnert
Cherise Vreden
Danitsa Hek
Daryola Brandon
Daveni Adjako
Devteny Sontowinggolo
Elaine Harridat
Esmeralda Pawirodimedjo
Gayle timpico
Geldorp Maraya C.
Grace Benjamin
Graskamp Bianca
Imanah Biserta
Jalis Stachi Eduards
Jasmien S.S. Lijkwan
Jaughahadin Mahinder
Jessica van Ravenswaay
Kabieta Ramautar
Kamla Madho
Landveld Arrantxa
Marllon van Ommeren
Meagan Shehera Ormskerk
Merlien Lagadeau-Coulor
Merredith Talip
Migalda Kolf
Monique C. Jules
Moreno Jackson
Muriel Urdise Rachel Winter
Nanadanie Bhagwandin
Nandenie Dinai
Nikita Montblanc
Priscilla Abhilakh Missier
Raishrie Kalloe
Ranusha Pritipalsingh
Reverty Louis XVI
Sadhana Moenielal
Saidja Danietia Garden
Seema Biharie
Sewgolam Maya
Shiwanie Sewgolam
Soraya Bhagwandien
Tannis Renfrum
Vigelandzoon Meryl
Vliet Natashia
Wesenhagen-Doerga Hellen

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May