Bondgenoten Kiev beloven meer wapens
20 Apr 2022, 11:56
foto
Een Oekraïense soldaat houdt de wacht dicht bij de frontlinie met Russische troepen bij Kharkiv. (Foto: Reuters)


De bondgenoten van Oekraïne hebben beloofd meer wapens te sturen om het te helpen verdedigen tegen een hernieuwd Russisch offensief. De VS en anderen beloofden dinsdag tijdens een videogesprek van 90 minuten artillerie-, antitank- en luchtverdedigingshulp naar Kiev te sturen.

Oekraïne zegt dat het de wapens nodig heeft om zichzelf te verdedigen nu Rusland een nieuwe campagne lanceerde in het oosten van het land. De confrontaties daar hebben gemarkeerd wat volgens de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky het begin was van de "strijd om de Donbas".

De oostelijke Donbas - die de regio's Luhansk en Donetsk omvat - is waar Rusland zijn inspanningen concentreert.

Volgens Oekraïne vallen Russische troepen sinds maandag Oekraïense posities aan langs de hele frontlinie van 480 km. Het was te midden van deze hernieuwde aanvallen dat westerse leiders elkaar ontmoetten om verdere militaire hulp aan Oekraïne te bespreken.

Na de bijeenkomst zei het Amerikaanse ministerie van Defensie dat er extra militaire vliegtuigen en vliegtuigonderdelen naar Oekraïne waren gestuurd om hun vloot te vergroten en andere in het Oekraïense arsenaal die beschadigd waren te repareren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie voegde eraan toe dat de VS geen vliegtuigen aan Kiev zelf hadden geleverd en ook geen details verstrekte over welke landen de vliegtuigen hebben geleverd.

President Zelensky heeft een beroep gedaan op de VS voor door de Sovjet-Unie gemaakte luchtverdedigingssystemen en straaljagers als alternatief voor een no-flyzone boven Oekraïne.

Vorige maand weigerde de VS een voorstel van Polen om het te voorzien van MiG-29 straaljagers, die het vervolgens zou overdragen aan Oekraïne.

President Joe Biden, die na de ontmoeting tussen westerse bondgenoten met verslaggevers sprak, voegde eraan toe dat de VS van plan is om een ​​verder militair hulppakket aan Oekraïne te verstrekken van een vergelijkbare omvang als het hulppakket van US$ 800 miljoen dat hij vorige week aankondigde. Hij zei dat Washington Oekraïne ook meer artillerie zou sturen - zware kanonnen die worden ingezet in oorlogsvoering op het land.

Andere landen hebben tijdens de bijeenkomst ook toegezegd Oekraïne te zullen helpen met verdere militaire bijstand.

"Ze (Oekraïne) hebben ondersteuning nodig met meer artillerie, dat is wat we ze zullen geven", zei de Britse premier Boris Johnson in het parlement na de vergadering.

In Berlijn zei kanselier Olaf Scholz dat Duitsland financiering verstrekte om Oekraïne in staat te stellen antitankwapens en munitie te kopen van Duitse wapenfabrikanten.

Ondertussen zei de Tsjechische Republiek dat het Oekraïense tanks en gepantserde voertuigen zou repareren als ze tijdens gevechten beschadigd raken.

Verdere economische sancties tegen Rusland waren een ander onderwerp op de agenda.

De wapenbeloften volgen op aanhoudende oproepen van president Zelensky aan bondgenoten om hun wapenleveringen aan Kiev te vergroten.

"We hebben zware artillerie, gewapende voertuigen, luchtverdedigingssystemen en gevechtsvliegtuigen nodig - alles om Russische troepen af ​​te weren en hun oorlogsmisdaden te stoppen", zei Zelensky vorige week op Twitter. "Niemand zal Rusland tegenhouden behalve Oekraïne met zware wapens".

Rusland verzet zich fel tegen dergelijke hulp. "De Verenigde Staten en de westerse staten die onder hun controle staan, doen er alles aan om de militaire operatie zo lang mogelijk uit te stellen", zei de Russische defensiechef Sergei Shoigu.

De leiders bespraken ook hoe Oekraïne na de oorlog veiligheidsgaranties kan bieden, zelfs als het geen lid is van de NAVO, zei een Franse presidentiële adviseur.

De NAVO is een militaire alliantie waarvan 30 leden - waaronder de VS, het VK en Duitsland - hebben afgesproken elkaar te hulp te schieten in het geval van een gewapende aanval op een van hen.

Aangezien Oekraïne geen NAVO-lid is, is de alliantie niet verplicht om hem te verdedigen. De leden vrezen dat een directe gewapende confrontatie kan leiden tot een alomvattend conflict tussen Rusland en het Westen.

In plaats daarvan hebben NAVO-leden Oekraïne voor miljoenen dollars aan militaire hulp geleverd sinds Rusland de invasie lanceerde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May