Venezuela: Verslechterende stroomonderbrekingen treffen westelijke deelstaat
19 Apr 2022, 08:45
foto
Mensen bereiden een straatkraam voor om wortelgroenten te verkopen buiten een openbare markt, in San Cristobal, Venezuela. (Foto: Reuters)


Elektriciteitsonderbrekingen nemen toe in de Venezolaanse grensstaat Tachira, wat het dagelijkse leven bemoeilijkt en zo ook pogingen om de economie nieuw leven in te blazen te midden van versoepelde valutacontroles. De openbare nutsinfrastructuur van Venezuela verslechtert al meer dan tien jaar, maar ging met rasse schreden achteruit in 2019 toen er drie grote nationale stroomstoringen waren.

Grensstaten zoals het westen van Tachira - die aan het einde van de nationale transmissielijnen liggen - hebben de neiging om de zwaarste bezuinigingen te ondergaan. Inwoners van de deelstaatshoofdstad San Cristobal zeiden dat de elektriciteit vaak 16 uur per dag uit was, waardoor schoenen- en textielfabrieken werden getroffen die hadden geprobeerd de productie te hervatten, nadat president Nicolas Maduro drie jaar geleden de valutacontroles had versoepeld.

"We hebben in ieder geval een uur elektriciteit 's nachts en een uur overdag", zegt armbandenmaker Claudia Galeano (47) wiens koelkast door constante stroompieken kapot ging. Ze heeft het geld niet om het te repareren, zei ze, dus nu koopt ze alleen het voedsel dat haar familie die dag zal eten.

De Venezolaanse autoriteiten hebben black-outs eerder toegeschreven aan aanvallen op het systeem door tegenstanders van de regering van Maduro.

De energieproblemen zijn slechts een onderdeel van de uitdagingen waarmee de Venezolanen te midden van een langdurige economische ineenstorting en politieke crisis worden geconfronteerd.

De facto dollarisering heeft handelaren enige verlichting gebracht, maar het minimumloon blijft gelijk aan slechts US$ 30 per maand en de inflatie bedroeg volgens officiële cijfers meer dan 284% in de 12 maanden tot maart.

Volgens analisten vindt 90% van de transacties in Tachira plaats in vreemde valuta, voornamelijk in de pesos van Colombia, net over de grens. In de andere grote steden van het land vindt ongeveer 60% van de transacties plaats in dollars.

"Elke dag zijn er andere prijzen", zegt de 64-jarige Jesus Contreras, eraan toevoegend dat Venezolaanse bolivares nauwelijks worden gebruikt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May