LVV op Floriade in Nederland; geld opgebracht door ondernemers
19 Apr 2022, 12:44
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV houdt een toespraak tijdens de Floriade Expo in Almere. (Foto: LVV)


Voor het eerst doet Suriname mee aan de Floriade Expo in Almere, Nederland. De Floriade heeft als hoofdthema Growing Green Cities. Met deze Expo wil de Nederlandse tuinbouw, samen met nationale en internationale deelnemers, groene oplossingen laten zien die onze steden groener, gezonder, duurzamer en leuker moeten maken. Het kostenplaatje voor deelname is een half miljoen euro. Dit geld is volgens minister Parmanand Sewdien via ambassadeur Rajendre Khargi, door ondernemers opgebracht.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een informatiebijeenkomst gehouden voor ondernemers uit de private sector. Suriname presenteert zich met meerdere doelen, via de thema’s agribusiness, toerisme, milieu, medicinale planten en cultuur, als crosscutting, met eveneens een relatie tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), meldt LVV. Na de officiële opening afgelopen week heeft koning Willem-Alexander ook het Suriname Paviljoen bezocht.

Een matchmaking creëren tussen de boeren, ondernemers en een brug slaan tussen de twee landen is het hoofddoel dat beoogd wordt door LVV. Daarom kiest LVV als slogan Suriname, Planting a Future Together! Be our partner… Volgens directeur Soedeshchand Jairam van Landbouw is er in korte tijd alles aan gedaan om te zorgen dat op deze wereldtuinbouwtentoonstelling er een platform ontstaat om Surinaamse boeren en ondernemers succesvol te koppelen met de Nederlandse en andere buitenlandse investeerders. “Er is potentie zat op de Surinaamse markt, wij zijn ervan overtuigd dat er mooie samenwerkingen zullen voortvloeien met de deelname aan de Floriade waar er bijkans 2 miljoen bezoekers van over de hele wereld komen.”

Minister Sewdien zei bij de ceremoniële opening dat het niet slechts bij een deelname aan de Floriade moet blijven, maar moet resulteren in het opzetten van een business center in Nederland. De bewindsman zei dat zulks mogelijk kan zijn mede door inzet van de Surinaamse ambassade en de daar aanwezige diaspora ondernemers. “Voor dit plan zal in Suriname een ondernemersplatform gevormd moeten worden die zich sterk maakt hiervoor. Mijn toekomstvisie is het opzetten van een handelscentrum in Nederland, die onze ondernemers in de agrarische sector dichterbij een grote afzetmarkt brengt,” voerde de minister aan.

Minister Sewdien liet optekenen dat de overheid geen cent heeft bijgedragen aan het kostenplaatje dat uiteindelijk 500.000 euro is geworden. De participatie van Suriname aan de Floriade heeft volgens Sewdien veel voeten in de aarde gehad. Tot de eerste week van februari was het onzeker als Suriname zou meedoen. De LVV-minister zei dat uiteindelijk door toedoen van Khargi, een groep innovatieve ondernemers uit de diaspora en een groep Nederlandse ondernemers dit tot stand is gekomen.

Voor ondernemers in Suriname bestaat de mogelijkheid om zowel fysiek als digitaal te participeren aan de Floriade. Aanmeldingen gebeuren middels het invullen van een registratieformulier dat te verkrijgen is bij de diverse themaministeries, alwaar nadere informatie verkregen kan worden voor het vervolgtraject. Tevens wordt een Suriname Floriade business-app en een digitale business menukaart geïntroduceerd om de Surinaamse deelnemers, veelal bedrijven, zichtbaar te maken voor potentiële buitenlandse investeerders, zodat er uiteindelijk een matchmaking kan ontstaan.Suriname participeert tot en met 9 oktober 2022 aan de Floriade Expo 2022.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May