Column: Eenheid zoek in regering/coalitie
12 Apr, 00:59
foto
Het logo 'Eenheid' is vanaf het begin gepresenteerd door de coalitie, maar deze schijnt zoek te zijn.


Eerst heeft op de president na, het belangrijkste lid in dit kabinet, meegedeeld dat er een reshuffling op komst is. Als rechterhand van de president heeft minister Albert Ramdin first hand info over stappen die worden gezet. Daarna pas heeft president Chan Santokhi in een interview met Jason Pinas bevestigd dat binnen twee weken de reshuffling komt. Maar vicepresident Ronnie Brunswijk denkt hier duidelijk anders over. Hij heeft aan STVS gezegd dat pas na twee jaar verkiezing, dus na 25 mei, de ABOP zover is om poppetjes te verplaatsen.

Sinds het aantreden van deze regering blijkt elke keer dat er geen eenheid van beleid is, ook al wordt het tegendeel luidkeels gepropageerd. De twee grootste spelers, de VHP en de ABOP, gaan hun eigen weg op. Beide partijen zijn hard bezig met de volgende verkiezing, dit ten koste van het beleid. De eerste prioriteit was de posities die de partijen konden krijgen. ABOP is rijkelijk gezegend met belangrijke ministeries. Als Financiën er ook bij was, zou het feest compleet zijn. De veepee heeft opnieuw gezegd dat zijn ministers het beter zouden doen als Financiën de geldkraan niet steeds zou dichtdraaien. De herdershond heeft hier echter geen boodschap aan, want hij heeft met cijfers de aantijgingen aan zijn adres weersproken.

De olifant heeft PL, de sociale kracht, in twee weken tijd helemaal vertrapt met verkoop van duizenden goedkope voedselpakketten. De birti winkri's van PL kunnen deze zware concurrentie niet aan. De sterke man van de ABOP zal dieper in zijn buidel moeten tasten en harder aan zijn sponsoren moeten trekken om de VHP bij te benen door nog meer gratis voedselpakketten uit te delen. Er is een lange adem nodig naar de verkiezingen toe, behalve als deze eerder zullen worden gehouden.

In elk geval is al twee jaar duidelijk te zien dat ondanks het logo EENHEID, er geen sprake hiervan is. Ook bij de reshuffling die aanstaande is, blijkt dat het een kwestie van belangen is. Het veld wordt alleen maar gehergroepeerd. Sommige posten zullen worden losgelaten om er strategisch beter van te worden. Ook al benoemt en ontslaat de president ministers, dc's, rvc's en directeuren, het blijft realiteit dat als de ABOP niet meewerkt, het moeilijk wordt voor het staatshoofd. Het wordt dus een koehandel.

De NPS heeft geen enkele behoefte om haar twee ministers te vervangen. Dus zullen de koppen rollen bij VHP en ABOP. De VHP zal niet veel ministers kunnen vervangen - ook al zijn ze zwak - als ABOP niet grif zal meedoen. ABOP kan ook strategisch ministers die de president schraagt op de vuilnisbelt plaatsen. De president die het laatste woord heeft, hoeft niet mee te gaan met het afhakken van de verkeerde kop. De vraag is of de president eindelijk de moed en durf heeft om "met de vuisten op tafel te slaan" en te zeggen "het is genoeg en nu niet meer." De president benoemt en ontslaat. Hij moet zijn gezag laten gelden.

Om geen gezichtsverlies te lijden, kan de president - met of zonder medewerking van de ABOP - alvast in eigen gelederen schoon schip maken. Iedereen weet al dat minister Saskia Walden wordt vervangen. Dus het beste is om daarmee te beginnen en dan te wachten tot ABOP zover is, want Chan zal steeds de grillen van zijn partner moeten accepteren als hij geen leiderschap toont. Of toont hij nu ten minste het eerste deel...leider?

Nita Ramcharan

P.S.1: Het houden van rituelen in het paleis moet niet overgelaten worden aan toevallige presidenten en hun echtgenoten. Er moet een volksbesluit hierover komen, anders is het hek van de dam.
P.S. 2: Het Openbaar Ministerie moet in actie komen in de case van de directeur van de Hakrinbank. Deze zaak duurt onverantwoord lang. Het recht moet zijn beloop hebben.
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January