Shehbaz Sharif verkozen tot nieuwe premier Pakistan
12 Apr 2022, 02:54
foto
De gekozen premier van Pakistan, Shehbaz Sharif, spreekt op de nationale vergadering in Islamabad na het winnen van een parlementaire stemming om een ​​nieuwe premier te kiezen in Pakistan. (Foto via Reuters)


Meer dan 100 wetgevers die loyaal zijn aan de afgezette Pakistaanse premier Imran Khan, hebben maandag ontslag genomen, wat hoofdpijn veroorzaakte voor de nieuwe, westers vriendelijke zittende Shehbaz Sharif terwijl hij probeert zijn land uit de politieke en economische crisis te slepen. De verkiezing van Sharif (70) als premier op maandag, volgde op een constitutionele crisis van een week die een climax bereikte op zondag toen Khan (69) een motie van wantrouwen in het parlement verloor.

Zijn vertrek uit de macht leidde tot straatprotesten en een massaal ontslag van parlementsleden van Khan's Pakistaanse Tehreek-e-Insaf-partij uit protest tegen de op handen zijnde regeringswisseling.

Als de parlementsvoorzitter het ontslag aanvaardt, staat Pakistan voor meer dan 100 tussentijdse verkiezingen in het vooruitzicht binnen twee maanden, een grote afleiding voor Sharif en zijn coalitiepartners en een potentieel platform voor Khan om zijn steun te mobiliseren. Dat zou er op zijn beurt voor kunnen zorgen dat de nucleair bewapende natie van 220 miljoen mensen gevoelig blijft voor politieke en economische turbulentie.

Sharif heeft in eigen land meer een reputatie als een effectieve bestuurder dan als een politicus. Hij is de jongere broer van drievoudig premier Nawaz Sharif.

Analisten zeggen dat Shehbaz, in tegenstelling tot Nawaz, vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met het Pakistaanse leger, dat traditioneel het buitenlands en defensiebeleid controleert.

Na de stemming van maandag beloofde Sharif de economische malaise aan te pakken waardoor de roepie een historisch dieptepunt heeft bereikt en de centrale bank vorige week de grootste renteverhoging in decennia heeft doorgevoerd.

"Als we de zinkende boot moeten redden, hebben we allemaal hard werk en eenheid, eenheid en eenheid nodig", zei hij tegen het parlement. "We beginnen vandaag aan een nieuw tijdperk van ontwikkeling."

Hij legde maandag laat de ambtseed af in de presidentiële residentie van Pakistan tijdens een ceremonie vol wetgevers en leiders van de gecombineerde oppositie.

Terugzetten relaties
De jongere Sharif kwam naar voren als de leider van een verenigde oppositie om Khan omver te werpen, een voormalige cricketster die beweerde dat de Verenigde Staten achter zijn ondergang zat, een bewering die Washington ontkent.

Sharif zei vorige week in een interview dat goede betrekkingen met de Verenigde Staten van cruciaal belang zijn voor Pakistan, zowel ten goede als ten kwade, in schril contrast met Khans stekelige banden met Washington. In zijn eerste toespraak sprak hij ook over het verbeteren van de betrekkingen met buurlanden India en China.

"We willen goede betrekkingen met India, maar een duurzame vrede is niet mogelijk zonder de oplossing van Kashmir", zei hij, verwijzend naar het betwiste gebied van de Himalaya waar de landen verschillende oorlogen over hebben uitgevochten. Hij zei dat zijn regering de bouw van de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) van US$ 60 miljard zal versnellen - een onderdeel van het Belt and Road Initiative van Beijing.

Militaire turbulentie
Geen enkele gekozen premier heeft een volledige ambtstermijn in Pakistan volbracht sinds het in 1947 onafhankelijk werd van de koloniale macht Groot-Brittannië, hoewel Khan de eerste is die door een motie van wantrouwen wordt verwijderd.

Het leger heeft het land bijna de helft van zijn bijna 75-jarige geschiedenis geregeerd. Het keek positief naar Khan en zijn conservatieve agenda toen hij in 2018 de verkiezingen won. Die steun nam af na een ruzie over de benoeming van een chef van de militaire inlichtingendienst en economische problemen.

Khan bleef uitdagend na zijn nederlaag in het parlement. Duizenden van zijn aanhangers in verschillende steden hielden protesten tegen zijn afzetting, die tot maandag in de vroege uurtjes duurde.

Nawaz Sharif werd in 2017 door het Hooggerechtshof uitgesloten van het bekleden van een openbaar ambt en ging vervolgens naar het buitenland voor medische behandeling, na slechts een paar maanden van een gevangenisstraf van 10 jaar wegens corruptie.

"Er kan geen grotere belediging zijn voor dit land", vertelde Khan, verdreven in de vroege ochtend van zondag, aan verslaggevers op maandag over het vooruitzicht dat Shehbaz Sharif wordt gekozen.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April