Sewdien: Nooit 150 visvergunningen beloofd aan Guyana
11 Apr 2022, 00:00
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) benadrukt nogmaals tegenover Starnieuws dat er nooit 150 vergunningen zijn beloofd aan Guyana. De bewindsman legt uit dat deze kwestie enige tijd speelt en het Surinaamse standpunt duidelijk is gemaakt aan het buurland. "Dat er nu zo openlijk een behoorlijke druk op Suriname wordt uitgeoefend en opgevoerd kan niet door de beugel", stelt Sewdien.

In november 2020 deed de Guyanese regering het verzoek aan Suriname om de kleine vissers langs de Corantijnrivier te voorzien van BV (Binnenvisserij) visvergunningen aangezien zij op dat moment deze vergunningen huurden van Surinaamse vergunninghouders die enkele duizenden Amerikaanse dollars voor vroegen. Vanuit de Surinaamse zijde is toen aangegeven naar deze situatie te zullen kijken aangezien conform de Surinaamse wetgeving dit niet mogelijk zou zijn, legt de bewindsman uit.

Binnen enkele dagen daarna werd vanuit de Guyanese zijde aangegeven dat het niet om BV-vergunningen ging maar SK-(Surinaamse Kust) vergunningen. In eerste instantie zou het om 50 vergunningen gaan. Daarna werd de hoeveelheid verhoogd naar 150. Vorig jaar in augustus is dit onderwerp tijdens een bezoek van de presidentiële delegatie aan Guyana wederom aan de orde geweest. Suriname heeft zijn standpunt herhaald. In het verslag van de besprekingen is toen opgenomen dat de ministers van Landbouw van beide landen dit onderwerp verder zouden bespreken en met oplossingsmodellen komen. Ook dit overleg heeft niet tot resultaten geleid, zegt de minister.

Uiteindelijk heeft Guyana een lijst gepresenteerd met namen van boten die hun vis in Guyana aanlanden. Eigenlijk zouden deze vergunningen onmiddellijk ingetrokken moeten worden. Nader onderzoek laat zien dat deze boten ook in Suriname vis aanlanden op basis waarvan hun vergunningen elk jaar verlengd worden door het ministerie van LVV. "Een voorzichtige conclusie welke getrokken zou kunnen worden is dat in de meeste gevallen gekopieerde vergunningen verhuurd zijn geworden aan de Guyanezen. Guyana kan zich niet beroepen op deze illegaal verhandelde 'vergunningen' en rechten daaraan ontlenen", voert de minister aan.

Er zijn volgens de bewindsman ook vele gevallen van dubbele en meerdere boten met dezelfde naam en hetzelfde registratienummer. Daarnaast ook boten zonder naam en registratienummer. Het ministerie van LVV is onlangs samen met WWF begonnen met het opzetten van een database van alle vissersvaartuigen in de strijd tegen illegale, ongereguleerde en ongerapporteerde visserij in de Surinaamse wateren. "Hiermee zal er meer duidelijkheid komen in de zogenaamde 'spookboten', maar ook in de situatie van illegaal verhandelde vergunningen. Het hebben van een VMS apparaat en het instellen van een meldpunt bij het in- en uitvaren zullen binnen enkele maanden een feit zijn", stelt de bewindsman.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May