Op Palmzondag: Paus roept op tot paasbestand in Oekraïne
10 Apr 2022, 10:50
foto
Paus Franciscus begroet mensen na het leiden van de Palmzondagmis op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft zondag, vandaag, opgeroepen tot een wapenstilstand voor Pasen in Oekraïne. Met een duidelijke verwijzing naar Rusland trok hij de waarde van het neerzetten van een overwinningsvlag "op een puinhoop" in twijfel.

Francis sprak aan het einde van een Palmzondag-dienst voor ongeveer 50.000 mensen op het Sint-Pietersplein,. Het is de eerste keer sinds 2019 dat het publiek mocht deelnemen na twee jaar beperkte diensten vanwege Covid-19-beperkingen.

"Leg de wapens neer! Laat een wapenstilstand beginnen. Maar niet om te herbewapenen en de strijd te hervatten, maar een wapenstilstand om vrede te bereiken door echte onderhandelingen die openstaan ​​voor enkele offers voor het welzijn van de mensen", zei hij.

"In een duidelijke verwijzing naar Rusland zei hij: wat voor soort overwinning zou er eigenlijk een zijn die een vlag op een puinhoop plant?"

Een opflakkering van pijn in zijn knie dwong Francis (85) om de traditionele processie over te slaan van de obelisk in het midden van het plein naar het altaar op de trappen van de Sint-Pietersbasiliek. In plaats daarvan keek hij toe terwijl hij aan het altaar zat en hinkte hij later terwijl hij de mis opdroeg.

Francis bekritiseerde eerder de verschrikkingen van oorlog in zijn preek, sprekend over "moeders die rouwen om de onrechtvaardige dood van echtgenoten en zonen ... vluchtelingen die op de vlucht slaan voor bommen met kinderen in hun armen ... jongeren zonder toekomst .... soldaten gestuurd om hun broers en zussen te doden".

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Franciscus Rusland alleen specifiek genoemd in gebeden, zoals tijdens een speciaal wereldwijd evenement voor vrede op 25 maart. Maar hij heeft naar Rusland verwezen door termen als invasie en agressie te gebruiken.

Moskou beschrijft de actie die het op 24 februari lanceerde als een "speciale militaire operatie". Francis heeft die terminologie al verworpen en noemde het een oorlog.

Sommige mensen in de menigte zetten kleine Oekraïense vlaggetjes op het puntje van hun olijftakken en een vrouw die een van de gebeden las bij het altaar, was gekleed in de blauwe en gele kleuren van de vlag.

Palmzondag herdenkt de dag waarop het evangelie zegt dat Jezus op een ezel Jeruzalem binnenreed en door de mensen werd begroet, om vijf dagen later te worden gekruisigd. Het markeert het begin van de Goede Week voorafgaand aan Paaszondag in de Rooms-Katholieke Kerk op 17 april van dit jaar. De talrijke evenementen zullen het uithoudingsvermogen van de paus op de proef stellen.

Oekraïne is overwegend orthodox. Orthodoxe christenen vieren Pasen een week later, op 24 april.

Aan het einde van de dienst werd Francis rond de menigte gereden terwijl hij in een open witte "pausmobiel" zat, iets wat hij vanwege de pandemie drie jaar niet had gedaan op Palmzondag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May