Religieuze onvolwassenheid van het staatshoofd
10 Apr 2022, 02:51
foto


De wintireligieuze organisatie Tata Kwasi ku Tata Tinsensi is zeer verbaasd dat de president van de republiek Suriname bij het uitspreken van zijn boodschap tijdens de rituele plechtigheden in verband met de viering van het Hindoefeest Navrati in de achtertuin van het presidentieel paleis, het woord natievorming en eenheid in verscheidenheid in de mond genomen heeft, enkel doelende op het samenvallen van de vastenperiode van zowel de hindoes, moslims en christenen in een en dezelfde periode.

Hij zegt daarbij dat meerdere groepen de kans gekregen hebben om van dichtbij aan te horen en mee te maken wat Navrati als zodanig betekent; aangevende dat de achtertuin en het paleis het volk toe behoren en dat voor het plegen van rituele plechtigheden door religieuze groeperingen er geen barrières zijn die dat verhinderen.

Op zich heeft Tata Kwasi ku Tata Tinsensi helemaal geen moeite met de rituele plechtigheden in verband met Navrati in de achtertuin van het presidentieel paleis; maar heeft wel moeite met de religieuze opsomming van enkel de christenen, moslims en hindoes bij het prediken van natievorming en dat daarmee eenheid in verscheidenheid gepropageerd wordt.

In Suriname is het religieuze veld veel ruimer en moet niet de indruk worden gewekt van bewuste afsluitingen van andere religieuze gemeenschappen in Suriname. Winti als religie heeft in Suriname eeuwen een voortdurende rol vervuld in de drang om tot natievorming te geraken en om zo de gewenste eenheid van de Surinaamse gemeenschap te waarborgen.
Het niet noemen van de wintireligie door het staatshoofd wordt daarom als terechte schoffering ervaren.

Tot dus ver bekend was er geen enkele vertegenwoordiging van de wintigemeenschap aanwezig tijdens de aangegeven plechtigheid in de achtertuin van het presidentieel paleis. Wat zeker is dat gemeenschappelijke raakvlakken om solidair te zijn in dit land en met elkaar samen te bidden voor wijsheid, kracht en gezondheid iets is van het totale religieuze veld. Alleen door zuiver te zijn en met een zuivere instelling te handelen, zal via sociale medeleven de saamhorigheidszin van onze natie op een evenwichtige wijze worden aangewakkerd.

Wij vragen daarom de aandacht van het staatshoofd om dit soort van religieuze misvattingen na te laten. Wij van de wintigemeenschap hopen eveneens dat het achtertuin in de naaste toekomst ter beschikking gesteld zal worden voor elke religieuze gemeenschap die daar een religieuze plechtigheid wil plegen in het kader van natievorming en dat er geen onnodige belemmeringen of bezwaren ertoe zullen bestaan, aangezien deze tuin het volk toebehoort en andere religieuze groeperingen zeker daartoe de behoefte voor gevoelen.

Verder wensen wij van de wintigemeenschap Suriname een vruchtbare Navrati-viering toe.
Tata Kwasi ku Tata Tinsensi   
Voorzitter J.A. Zaalman

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May