Europa bevriest $ 32 miljard aan activa oligarchen
08 Apr 2022, 22:45
foto
Vlaggen van de Europese Unie wapperen buiten het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België. (Foto: Reuters)


EU-regeringen hebben ongeveer 30 miljard euro (US$ 32,6 miljard) aan activa bevroren die verband houden met oligarchen en andere gesanctioneerde mensen met banden met het Kremlin, zei de Europese Commissie vrijdag. De activa, die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in totaal 29,5 miljard euro bedragen, omvatten bankrekeningen, boten, helikopters, onroerend goed en kunstwerken, aldus de Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU.

Bovendien zijn ongeveer 196 miljard euro aan transacties geblokkeerd, voegde het eraan toe. De Commissie had echter geen schatting van de totale waarde van de activa van oligarchen in de Europese Unie.

Het volume aan bevroren middelen vertegenwoordigt mogelijk ook slechts een klein deel van de activa waarvan wordt aangenomen dat ze eigendom zijn van mensen die door het blok zijn gesanctioneerd na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari. Alleen Nederland heeft geschat dat ongeveer 27 miljard euro aan activa in het land en rechtsgebieden die eraan verbonden waren, toebehoorden aan oligarchen op de zwarte lijst.

Rijke individuen kunnen stromannen of anonieme lege vennootschappen en trusts gebruiken om hun activa te verbergen, wat het erg moeilijk maakt om ze te identificeren, hebben EU-functionarissen en diplomaten gezegd. Dat is vooral het geval in rechtsgebieden met lakse regels voor de uiteindelijke begunstigden van bedrijven.

De Commissie zei ook dat slechts ongeveer de helft van de 27 EU-landen tot dusver had gemeld dat ze maatregelen hadden genomen om tegoeden te bevriezen, ondanks een wettelijke verplichting om dit te doen. Het vermeldde niet welke landen die informatie hadden gedeeld.

Reuters meldde in maart dat verschillende lidstaten terughoudend waren met het openbaar delen van gegevens over activa.

Moskou noemt zijn offensief een "speciale militaire operatie" om zijn buurland te demilitariseren en te "denazificeren". Oekraïne en westerse aanhangers noemen dat een voorwendsel voor een niet-uitgelokte invasie.

Sinds de invasie in Oekraïne heeft de EU sancties opgelegd aan bijna 700 mensen die banden hebben met het Kremlin, waaronder veel superrijke oligarchen en zakenlieden. Vrijdag komen daar nog eens 200 mensen bij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May