OM eist 20 om 21 jaar cel in moordzaak
08 Apr 2022, 00:56
foto


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tegen Joel A. en Brian P. 21 jaar cel geëist voor de moord op Rinaldo Leons. Ook is tegen Joel A. een boete van SRD 1000 of twee weken hechtenis geëist voor overtreding van de Wet Verdovende Middelen.

Het strafvoorstel tegen de derde verdachte, Hesdy B. is 20 jaar. Volgens het OM hebben de verdachten met hun gewelddadige handelingen het slachtoffer Leons op 17 juni 2019 niet alleen het meest fundamentele bezit, namelijk het recht om te leven ontnomen, maar hebben ook onherstelbaar leed en verdriet toegebracht aan de nabestaanden.

Buurtbewoners zijn geconfronteerd met het feit dat in hun directe leefomgeving een mens op gewelddadige wijze om het leven is gebracht. Dit heeft niet alleen bij hen, maar ook bij anderen die daarvan op de hoogte zijn geraakt, gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt. De officier van justitie zegt dat ook de samenleving als geheel door een dergelijke liquidatie, althans afrekening, ernstig geschokt is.

Naast het bewezen verklaarde feit van moord, zou Joel A. zich vermoedelijk ook schuldig hebben gemaakt aan het opzettelijk vervoeren en opzettelijk aanwezig hebben van een hoeveelheid marihuana en een hoeveelheid hasj en het voorhanden hebben van een hoeveelheid munitie, zonder daartoe bevoegd te zijn. De verdachte Brain P. zou zich naast het bewezen verklaarde feit van moord, ook schuldig hebben gemaakt aan het voorhanden hebben van een (vuist)vuurwapen met bijbehorende munitie, zonder daartoe bevoegd te zijn.

“Het is algemeen bekend dat verdovende middelen verslavend werken en schadelijk zijn voor de gezondheid van personen. Verder is het een feit van algemene bekendheid, dat de handel in en het gebruik van verdovende middelen vaak gepaard gaat met verschillende vormen van (ernstige) criminaliteit. Ongeoorloofd wapenbezit is volstrekt onaanvaardbaar vanwege de dreiging die daarvan uitgaat voor de veiligheid van anderen”, zegt de officier. In deze zaak is gebleken dat het slachtoffer Leons van het leven is beroofd geworden met een illegaal vuurwapen. Het ongecontroleerde bezit van vuurwapens en munitie brengt in zijn algemeenheid een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich mee, maar veroorzaakt daarnaast in de samenleving gevoelens van onveiligheid. Daarom is het OM van oordeel dat tegen het ongecontroleerde bezit van vuurwapen en munitie, streng moet worden opgetreden.

Op maandag 17 juni 2019, omstreeks 05.15 uur is het slachtoffer Leons in zijn woning beschoten. Naar aanleiding hiervan toog de politie omstreeks 05.45 uur van dezelfde dag derwaarts voor onderzoek. Ter plaatse aangekomen, trof de politie het slachtoffer Leons in zijn woning aan, waarbij hij op de grond zat en besmeurd was met bloed. Hij was niet aanspreekbaar. Met heel veel moeite verklaarde hij, dat terwijl hij op het bankstel lag te slapen, op hem is geschoten. Hij weet niet wie op hem heeft geschoten. Het slachtoffer overleed aan de opgelopen schotverwondingen in het ziekenhuis. “Buiten elke twijfel kan worden aangenomen dat Leons het slachtoffer is geworden van een pure liquidatie, althans een afrekening. Het motief ervan moet gezocht worden in het drugscircuit”, aldus de officier. De verdachten hebben het strafbare feit ontkend.

Het pleidooi van advocaten Maureen Nibte en Raoul Lobo is op 19 mei.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May