Westerse leiders leggen verdere sancties op aan Rusland
06 Apr 2022, 14:39
foto
De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, loopt naar een ontmoeting met de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, in Kiev. (Foto: AP)


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezegd dat hij "geen besluiteloosheid kan tolereren" voordat het Westen verdere sancties oplegt aan Rusland. De Verenigde Staten (VS) heeft woensdag, vandaag, de Russische banken en elites aangevallen met een nieuw pakket sancties, waaronder het verbieden van elke Amerikaan om in Rusland te investeren, nadat Washington en Kiev Moskou beschuldigden van het plegen van oorlogsmisdaden in Oekraïne.

De nieuwe sancties zullen volledige blokkeringssancties opleggen aan de Russische Sberbank die een derde van de totale Russische bancaire activa bezit, en Alfabank, vertelde een hoge Amerikaanse functionaris aan verslaggevers. Energietransacties zijn uitgesloten van deze sancties.

De VS straft ook de volwassen dochters van de Russische president Vladimir Putin, de vrouw en dochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov en leden van de Russische veiligheidsraad, zei de functionaris. Het is Amerikanen verboden om in Rusland te investeren, zei de functionaris, ook door durfkapitaal of fusies.

De VS is de financiële schok voor Rusland "dramatisch aan het escaleren" door de grootste banken van dat land af te sluiten, zei de functionaris. Russen kunnen  gedwongen worden terug te keren naar de levensstandaard in Sovjet-stijl vanaf de jaren tachtig, zei hij.

De Europese Unie zal naar verwachting ook de invoer van Russische kolen stopzetten naarmate de bezorgdheid over vermeende oorlogsmisdaden toeneemt. Maar Zelensky zei woensdag in een toespraak voor het Ierse parlement dat het nog steeds nodig is om sommigen in Europa die geloven dat "oorlog en oorlogsmisdaden niet zo gruwelijk zijn als financiële verliezen" te overtuigen om strengere sancties te steunen.

Hij voegde eraan toe dat "Russische olie de Russische militaire machine niet kan voeden", waarbij de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne op Twitter betoogde dat een embargo op gas en olie nodig was om het vermogen van Rusland om de oorlog te financieren echt te beïnvloeden.

Josep Borrell, de belangrijkste diplomaat van de EU, erkende woensdag afzonderlijk dat de miljard euro die Europa elke dag aan Russische energie besteedde, de miljard euro die sinds het begin van de invasie aan Oekraïne aan militaire hulp is gegeven, in scherp perspectief plaatst.

Sommige Europese lidstaten, waaronder Duitsland, zijn sterk afhankelijk van Russische energie en waren terughoudend om zich rechtstreeks op de sector te richten.

In een primeur heeft de Europese Commissie dinsdag echter een mogelijk verbod op de invoer van Russische steenkool voorgesteld, waar alle 27 leden het mee eens moeten zijn. Europa koopt elk jaar voor ongeveer € 4 miljard (US$ 4,4 miljard) aan steenkool uit Moskou.

Het sentiment leek te veranderen nadat bewijs van Russische oorlogsmisdaden naar voren kwam, waarbij de Franse president Emmanuel Macron eerder deze week meedeed aan de oproepen voor een verbod op steenkool. Het verbod werd voorgesteld voorafgaand aan een reeks sancties die in samenwerking met de VS en andere G7-landen zouden worden aangekondigd.

Woordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis zei dinsdag dat een aantal sancties bedoeld was om "de Russische kleptocratie verantwoordelijk te houden die de oorlog van Putin financiert en ondersteunt".

De Europese lidstaten zullen naar verwachting ook een "volledig transactieverbod" opleggen aan vier Russische banken en een reeks andere Russische en Wit-Russische invoer verbieden, waaronder hout, cement, zeevruchten en sterke drank, ter waarde van € 5,5 miljard (US$ 6 miljard) .

En Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zei dat ze van plan is EU-havens te sluiten voor Russische schepen en Russische en Wit-Russische wegvervoerders uit de regio te weren. Ze beschuldigde Rusland ervan "een wrede en meedogenloze oorlog te voeren" tegen Oekraïense burgers en zei dat de EU "op dit kritieke punt uiterste druk moet uitoefenen op Putin en de Russische regering".

Maar de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Gabrielius Landsbergis, bekritiseerde dinsdagavond het voorgestelde sanctiepakket van de EU en noemde het een "zwakke reactie", die "een uitnodiging is voor meer wreedheden".

"Kolen, vier banken ... een verbod op havens en grenzen (met uitzonderingen) is niet echt een adequaat sanctiepakket voor de bloedbaden die worden ontdekt", schreef de Landsbergis op Twitter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May