Venezuela leunt op export schroot voor harde valuta
03 Apr 2022, 16:47
foto
Voertuigen met schroot wachten buiten een verzamelcentrum om te lossen, in Guanta, Venezuela. (Foto's: Reuters)


Aan de rand van de oostelijke Venezolaanse havenstad Guanta staan ​​dagelijks honderden vrachtwagens in de rij om tonnen schroot te lossen, als onderdeel van de poging van de regering om afval om te zetten in een bron van vreemde valuta. Het verzamelen en verkopen van schroot heeft een hoge vlucht genomen als gevolg van de financiële behoeften van de regering van president Nicolas Maduro.

De Venezolaanse economie is verlamd door de lage olieproductie als gevolg van jarenlange onderinvestering in de industrie en belemmeringen voor de verkoop van de meest lucratieve export door Amerikaanse sancties.

"Venezuela wordt lichter, omdat ze al het schroot verwijderen", zegt Douglas Lugo, een vrachtwagenchauffeur aan de rand van Guanta die in de olie-industrie werkte voordat hij schroot ging vervoeren. Zijn vrachtwagen werd beladen met ijzerafval zoals plaatwerk, auto-onderdelen en roestige deuren.

Onder druk van de sancties van Washington heeft de regering van Maduro een reeks inkomstenopties onderzocht. Hoewel schroot voorheen in zeer lage hoeveelheden in het buitenland werd verkocht, hebben particuliere bedrijven vanaf medio 2020 hun inspanningen opgevoerd om het te exporteren.

In 2021 bestempelde Maduro schroot als "strategisch", wat de weg vrijmaakte voor export van eventuele overschotten. Hij zei dat het "in vreemde valuta moest worden omgezet ... om te profiteren van elke laatste hulpbron die er is".

Gedurende acht jaar van economische chaos in Venezuela hebben staatscontroles industrieën zoals productie en bouw in toenemende mate vertraagd, terwijl wanbeheer en onderinvestering de oliesector van het OPEC-lid hebben geschaad.

Staatsbedrijven en particuliere bedrijven die opgezadeld zijn met verouderde fabrieken, apparatuur en machines, hebben het steeds verleidelijker gevonden om ze als schroot te verkopen. Hoewel de staat achter sommige van dergelijke activiteiten zit, hebben arbeiders en anderen ook apparatuur gestolen om met winst te verkopen, zeggen aanklagers.

Het staatsoliebedrijf PDVSA en andere staatsbedrijven behoorden tot de verkopers omdat nieuwe projecten tot stilstand zijn gekomen en machines zijn verouderd, vertelden zo'n 15 bronnen, waaronder zakenmensen uit verschillende sectoren, vervoerders, arbeiders en overheidsfunctionarissen, aan Reuters. De ontmanteling van apparatuur en de handel is niet bevestigd door de autoriteiten. Toch blijkt uit havengegevens dat Venezolaans schroot wordt geëxporteerd naar landen als Turkije, India en Taiwan.

Hoewel het staatsbedrijf Ezequiel Zamora een groot deel van het schroot in de Venezolaanse havens beheert, heeft het volgens een document en twee bronnen contracten of "partnerschappen" gesloten met particuliere bedrijven om het te exporteren, waardoor de Amerikaanse sancties worden omzeild die Venezolaanse staatsbedrijven verbieden om in het buitenland te handelen. De bedrijven betalen Zamora in vreemde valuta, in contanten, en regelen vervolgens de export van het materiaal, vertelden twee geïnterviewde bronnen aan Reuters.

Ongeveer 25 bedrijven zijn officieel gemachtigd om schroot te vervoeren en te verkopen, volgens een ander document dat door Reuters is ingezien.

Volgens cijfers van Import Genius, een adviesbureau dat douanegegevens verzamelt, is in heel 2021 45.500 ton ijzer-, staal- en koperschroot ter waarde van 55 miljoen dollar geëxporteerd vanuit twee van de belangrijkste havens van het land. Dat is meer dan het dubbelen van het jaar daarvoor. Er zijn geen cijfers van de andere havens.

De verkoop van schroot "is aanzienlijk gestegen in de maanden waarin de Covid-19-pandemie het ernstigst was, toen de staatsinkomsten laag waren", zei het lokale bedrijf Ecoanalítica in een rapport in februari.

Op de internationale markt kan, afhankelijk van het soort materiaal, het schroot dat de lokale particuliere bedrijven voor tussen de 80 en 120 dollar per ton kopen, worden verkocht voor 300 tot 700 dollar, vertelden twee bronnen en twee vervoerders aan Reuters.

In het noorden van Monagas, een oliezone in het oosten van de Andes-natie, worden tanks en leidingen ontmanteld, zeiden een bron in de oliesector en twee arbeiders die zagen hoe deze materialen in magazijnen worden versneden. "Vandaag wordt er niets meer hersteld, alles is te koop", zegt een bron op voorwaarde van anonimiteit uit angst voor represailles.

Apparatuur wordt ontmanteld in andere oliegebieden zoals Zulia en Anzoátegui, zei een andere industriële bron. Geen van beide bronnen heeft aangegeven wie binnen PDVSA dergelijke bewegingen beveelt.

Maar nu de handel in schroot floreert, zijn sommige van dergelijke verkopen regelrechte diefstal, volgens rapporten van de politie en het parket.

Truckers die ooit voor hebben gewerkt in olie- of kolenbedrijven vertelden Reuters dat ze steeds meer aangetrokken worden om schroot te vervoeren, aangezien ze gemakkelijk 10 keer het maandelijkse minimumloon van US$ 30 in Venezuela kunnen verdienen.

"Iedereen werkt met schroot. Vroeger zag je dat niet (...)", zegt Antonio Astudillo, die vroeger voedsel vervoerde van Brazilië naar verschillende Venezolaanse deelstaten. Sinds december is hij bezig met het transport van schroot naar Guanta. "Je kunt geld verdienen om te overleven."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May