Venezuela: Olie-export daalt door slechte kwaliteit
01 Apr 2022, 18:18
foto
Een sculptuur buiten een gebouw van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


De aardolie-export uit Venezuela is in maart gedaald met ongeveer 4% ten opzichte van de voorgaande maand. Uit documenten en monitoringgegevens van schepen is gebleken dat de staatsoliebedrijf te maken had met ladingen ruwe olie die door klanten waren teruggestuurd om de slechte oliekwaliteit.

Een ontmoeting op hoog niveau tussen Amerikaanse en Venezolaanse functionarissen in Caracas begin maart heeft de deuren geopend voor gesprekken over een mogelijke versoepeling van de sancties die Washington sinds 2019 heeft opgelegd aan de olie-industrie van het OPEC-lid. Dat vooruitzicht heeft ertoe geleid dat het staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela (PDVSA) en enkele buitenlandse bedrijven maatregelen hebben genomen in afwachting van een hogere olie-export.

Maar de exportgegevens toonden aan dat PDVSA nog steeds wordt gehinderd door jarenlang wanbeheer en gebrek aan basisonderhoud aan de belangrijkste infrastructuur voor het produceren, upgraden, raffineren, opslaan en exporteren van olie.

In maart verscheepten het staatsbedrijf en zijn joint ventures gemiddeld 644.419 vaten per dag (bpd) aan ruwe en geraffineerde producten in 23 ladingen, voornamelijk naar Azië. Volgens interne documenten van PDVSA en gegevens van Refinitiv Eikon is dat iets minder dan de voorgaande maand en minder dan dezelfde maand van 2021.

De zendingen van het OPEC-lid daalden vorige maand omdat het staatsoliebedrijf PDVSA moeite had om de ruwe olie kwaliteiten te produceren die het meest gevraagd werden door klanten.

Ten minste één lading stookolie met verdunningsmiddel van de Petropiar-productiejoint venture werd teruggestuurd naar PDVSA nadat de klant dit had gemeld als "buiten specificatie", zo bleek uit een intern document van het staatsbedrijf. In februari was er nog een lading geretourneerd vanwege soortgelijke problemen.

De Russische invasie in Oekraïne en de bijbehorende sancties, die de wereldwijde oliestromen herschikken, hebben de hoop gewekt op een terugkeer van de Venezolaanse productie naar zijn traditionele markten, met name de Verenigde Staten na drie jaar schorsing vanwege de sancties tegen PDVSA.

Het Venezolaanse bedrijf is gesprekken begonnen om olietankers te kopen en te leasen om zijn vloot uit te breiden, terwijl buitenlandse bedrijven, waaronder Chevron Corp, Eni en Repsol hebben aangedrongen op exploitatievergunningen en machtigingen om Venezolaanse olie af te nemen als de Amerikaanse sancties versoepelen.

Door de lagere productie van ruwe olie ging het bedrijf er in maart ertoe over een deel van de opgebouwde voorraden aan te spreken; zo bleek uit de gegevens. De gegevens van februari werden verlaagd om een ​​lading weer te geven die die maand was geladen maar niet was vertrokken.

PDVSA bleef ook proberen om zijn Petromongas ruwe upgrader opnieuw op te starten, wat essentieel is om zijn zware ruwe olie om te zetten in exporteerbare kwaliteiten, maar aan het einde van de maand was het nog steeds offline, zo bleek uit de documenten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May