Veaps stelt vragen over verruiming doelstellingen MCP
30 Mar 2022, 12:42
foto


AANGEBODEN


Aan: De Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)
Z.E. de heer Ing. Parmanand Sewdien

Paramaribo, 28 Maart 2022
Betreft: verruiming doelstelling MCP NV

Geachte Minister Sewdien,

Ons heeft de informatie bereikt dat U als Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, opdracht c.q. goedkeuring heeft gegeven aan de Melk Centrale Paramaribo N.V. (MCP NV) om haar doelstellingen uit te breiden. Zo zal MCP NV na de wijziging van haar statuten naast het bewerken en verwerken van melk en melkproducten, statutair ook bevoegd zijn om groenten, fruit en aardvruchten te verkopen, bewerken, verwerken, distribueren en te exporten.

Middels deze brief verzoekt de VEAPS U of het bovenstaande op waarheid berust? De VEAPS maakt zich zorgen indien het bovenstaande klopt.

Excellentie,
Indien het Staatsbedrijf MCP NV ook groenten, fruit en aardvruchten zal mogen verkopen, exporteren, bewerken en verwerken zal dat een vernietigend effect hebben op de particuliere groenten en fruit ondernemers en zelfstandigen en verwerkers.

Het behoeft geen betoog dat concurreren tegen een staatsbedrijf in Suriname niet mogelijk is, vooral niet tegen MCP NV die bij de productie en verkoop van melk reeds heeft bewezen ver onder de rationele kostprijs te verkopen en toch te kunnen overleven. MCP NV kan ondanks verliezen overleven. De nodige investeringen
worden gefinancierd door de Staat uit de nationale begroting of uit leningen uit creditlines. Voor leningen voor MCP NV staat de Staat garant. Verliezen worden opgevangen door de Staat, vaak onder de noemer van behoud van arbeidsplaatsen.

Particuliere bedrijven moeten het hebben van de leningen bij de commerciele banken tegen de torenhoge moordende rentetarieven en ook nog indien zij de terugbetalingen kunnen garanderen met eigen zekerheidstellingen, die door de financiele situatie geruime tijd al zijn uitgeput.
In de particuliere sectoren betekent verliezen lijden het ontslaan van personeel/arbeiders en uiteindelijk sluiting door faillissement. Eerlijke concurrentie door een Staatsbedrijf tegenover een particulier bedrijf bestaat niet.

Minister,
Om specifieker te zijn wenst VEAPS u een voorbeeld uit het jonge verleden voor te houden waarbij het Staatsbedrijf MCP NV als concurrent op de groenten en fruit markt een lid van VEAPS, namelijk Gopex International NV, enorm getroffen heeft. Gopex heeft grote investeringen gepleegd met leningen die terugbetaald moeten worden. Voor behoud van de vereiste nationale en internationale certificeringen voor de
exporten en afzet van bewerkte en verwerkte groenten en fruit op de lokale markt moeten ze maandelijks ook hoge contributies betalen. Compensatie of kwijtschelding van schulden geldt niet voor de particuliere sector.

Verlies is verlies voor de private sector. Gopex was ook begonnen met de verkoop van fruitbakjes aan bedrijven en ziekenhuizen. Voor het kunnen voldoen aan de vereisten hiervoor hebben ze enorme investeringen gepleegd. Het bedrijf is grotendeels afhankelijk van de exporten van groenten en fruit. Concurreren tegen het
Staatsbedrijf MCP NV is onmogelijk.

Minister,

Het initiatief danwel goedkeuring van U, als minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij om een Staatsbedrijf, in deze MCP NV als concurrent te laten optreden op de markt tegenover particulieren, is ook volledig tegen Uw beleid en streven om de particuliere sector sterker te maken in het belang van de nationale ontwikkeling en de
door U zo gebezigde agro-business approach die U een warm hart toedraagt.

De VEAPS verzoekt U daarom om in het belang van het voortbestaan van de particuliere sector in de groenten en fruit sector de doelstellingen van MCP NV niet verruimd met de verkoop, export en bewerken en verwerken van groenten en fruit of enig ander activiteit waardoor private bedrijven in de agrarische sector tegenover MCP
NV komen te staan als concurrent. De VEAPS vindt het wenselijk dat de MCP NV wordt versterkt in hun core business, namelijk de productie van melk en melkproducten.

Volledig rekenend op Uw medewerking en ondersteuning,
Hoogachtend,
De heer Ram Soeknandan
(Voorzitter)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May