Honduras: Hof keurt uitlevering ex-president Hernandez goed
De rechtbank verwierp een beroep van Hernandez (53) na de beslissing van een rechter op 16 maart om een uitleveringsverzoek van de rechtbank van het zuidelijke district van New York te accepteren, zei rechterlijke woordvoerder Melvin Duarte.
Hernandez kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij wordt veroordeeld. Zijn voormalige congreslid broer Tony Hernandez werd in maart 2021 in de Verenigde Staten tot levenslang veroordeeld voor drugshandel. Tijdens dat proces werd de ex-president betrokken bij de illegale handel.
Hernandez, die van 2014 tot 2022 in functie was, wordt ervan beschuldigd sinds 2004 de smokkel van zo'n 500 ton drugs - voornamelijk uit Colombia en Venezuela - naar de Verenigde Staten via Honduras te hebben gefaciliteerd. Amerikaanse aanklagers hebben beweerd dat hij miljoenen dollars heeft ontvangen van drugshandelaren voor bescherming, waaronder van de Mexicaanse narco-koning Joaquin "El Chapo" Guzman.
Hernandez staat terecht voor drie aanklachten: samenzwering om een gereguleerde stof in de Verenigde Staten te importeren, het gebruiken of dragen van vuurwapens, inclusief machinegeweren, en samenzwering om vuurwapens te gebruiken of te dragen.
Bij de eerste aanklacht stemden de 15 magistraten van het Hooggerechtshof unaniem voor uitlevering. Voor de twee aanklachten in verband met vuurwapens waren 13 stemmen voor en twee tegen. Tegen de beslissing van de rechtbank kan geen beroep worden aangetekend.
Hernandez werd half februari gearresteerd, minder dan een maand nadat hij het presidentschap had verlaten, na een uitleveringsverzoek van de VS.
Half maart beval een rechter zijn uitlevering, waar Hernandez beroep tegen aantekende.
'Georkestreerd complot'
In een maandag gepubliceerde brief beweerde Hernandez dat hij onschuldig is en zei hij dat hij het "slachtoffer is van wraak en samenzwering". Hij beweert dat drugshandelaren die hij hielp uitleveren aan de Verenigde Staten hebben geprobeerd hem terug te pakken door hem bij de handel te betrekken.
"Drie levenslange gevangenisstraffen zouden me een levende dode kunnen maken", zei Hernandez, die toegaf dat het "pijnlijk" was om gescheiden te zijn van zijn dierbaren.
Eens gezien als een bondgenoot van de VS in de strijd tegen de drugshandel, werd Hernandez vervolgens beschuldigd van betrokkenheid door de drugsbaronnen die hij hielp bij de uitlevering aan de VS.
Hernandez hield vol dat hij het slachtoffer is van "een wraak door de kartels". Hij zei dat het "een georkestreerd complot was zodat geen enkele regering hen ooit meer confronteert".
Zijn vrouw Ana Garcia, een advocaat, voegde zich bij een groep van ongeveer een dozijn demonstranten buiten het gerechtsgebouw in Tegucigalpa en verkondigde zijn onschuld. "Als een burger wordt berecht, moet hij in ons land worden berecht", zei Garcia.
Zijn familie heeft ook een verklaring vrijgegeven waarin staat: "We zijn er klaar voor en hebben er alle vertrouwen in dat we voor het Amerikaanse rechtssysteem kunnen aantonen dat deze beschuldigingen een wraakplan zijn van de Hondurese drugshandelaren."
Aanklagers in de VS zeggen dat Hernandez en zijn bondgenoten Honduras in een drugsstaat hebben veranderd. "Ik had nooit gedacht dat deze strijd voor vrede voor ons Hondurezen ons als een narcostaat zou doen beschouwen", zei Hernandez in zijn brief. "Ik wist dat dit gevecht niet gemakkelijk zou zijn, dat het erg riskant was."
Hernandez, een rechtse advocaat, trad af op 26 januari toen de linkse Xiomara Castro president werd. Controverse is nooit ver weg geweest van Hernandez sinds hij in de politiek ging.
Herverkiezing is verboden door de Hondurese grondwet, maar Hernandez mocht zich in 2017 voor de tweede keer op rij verkiesbaar stellen na een uitspraak van het Hooggerechtshof.
Zijn daaropvolgende overwinning, nadat hij zijn tegenstander Salvador Nasralla aanvankelijk met vijf procentpunten had gevolgd met meer dan de helft van de stemmen geteld, leidde tot beschuldigingen van fraude.
Vandaag
-
06:52
Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS en China
-
04:54
Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag
-
02:56
Taxiën door de politiek: Onderwijsvernieuwing zonder vooruitgang
-
00:59
Column: Geld regeert de verkiezingen: Kapitaal versus integriteit
-
00:00
Roemer: Suriname moet economische cultuur ontwikkelen en tot norm verheffen
Gisteren
- President in dialoog met burgers en strategische beroepsgroepen
- Ode aan de zorg: AZP eert verpleegkundigen en verzorgenden
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Force
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten
- Ravaksur Plus ziet voorlopig af van acties
- Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
- Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
- Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
- Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
- Regen, zon en onweer op deze maandag
- Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
- SATCA trekt zich terug voor intern beraad
- President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken