Colombia: Minstens 11 FARC-dissidenten gedood
29 Mar 2022, 12:16
foto
Voormalige guerrillastrijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) nemen deel aan een protest 'Pilgrimage for Life and Peace' en eisen veiligheidsgaranties en naleving van de vredesovereenkomsten die zijn ondertekend met de regering, in Bogota, Colombia. (Archieffoto: Reuters)



Minstens 11 leden van een groep gevormd door voormalige FARC-rebellen die een vredesakkoord afwijzen, zijn gedood in gevechten met soldaten in het zuiden van de jungle van Colombia, zei het leger dinsdag. De confrontatie in een landelijk gebied van de gemeente Puerto Leguizamo, in de provincie Putumayo nabij de grens met Ecuador en Peru, vond maandag plaats.

De regio heeft uitgebreide arealen van cocateelt, het basisingrediënt in cocaïne, en drugsproducerende laboratoria, zeggen veiligheidsbronnen. Vier strijders van de groep - Segunda Marquetalia - werden ook gevangen genomen.

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zijn officieel gedemobiliseerd onder een akkoord van 2016 met de regering, maar sommige leden, waaronder voormalige commandanten, verwerpen de deal en blijven zich bezighouden met drugshandel en illegale mijnbouw.

De twee dissidente groepen - die in totaal zo'n 2.400 strijders tellen - worden door de Colombiaanse autoriteiten als een grote bedreiging voor de veiligheid beschouwd. De autoriteiten beschuldigen hen ervan burgers af te slachten en mensenrechtenactivisten te vermoorden.

De bijna zes decennia van interne conflicten in Colombia hebben aan zo'n 260.000 mensen het leven gekost.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May