Beslag kantoorpand Van Trikt en auto Angnoe nog overeind
28 Mar 2022, 06:41
foto


Het beslag op het kantoorgebouw Orion Capital Investments en de Range Rover in de zaak tegen ex-governor Robert van Trikt en medeverdachte Ashween Angnoe “staat nog steeds overeind”. Dit bevestigt de publiciteitsafdeling van het Openbaar Ministerie (OM) tegenover Starnieuws. “De verdachten hebben hoger beroep aangetekend tegen het uitgesproken vonnis”, legt het OM uit.

Op 31 januari 2022 werden Van Trikt en Angnoe veroordeeld door rechter Maytrie Kuldip Singh in de strafzaak over malversaties bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Behalve het opleggen van een gevangenisstraf, geldboetes en het bevel tot ontneming van een geldbedrag, verklaarde de rechter ook de verbeurdverklaring van het onroerend goed ‘Orion Capital Investments’ en de Range Rover die bij Angnoe, zakenpartner en medeaandeelhouder Orion in beslag is genomen.

“Verbeurdverklaarde goederen vervallen aan de Staat”, legt het OM uit. “De Staat kan beslissen wat daarmee gebeurt” Voorlopig wordt de tenuitvoerlegging van dit onderdeel van het vonnis gestaakt tot de beslissing in hoger beroep. “De verbeurdverklaring wordt inderdaad niet geëxecuteerd”.

Uit misdrijf afkomstig geld
In de CBvS-strafzaak tegen medeverdachte Gillmore Hoefdraad, gewezen minister van Financiën legde het OM ook beslag op zijn woning, maar vorderde geen verbeurdverklaring daarvan. Het OM wil in zijn geval eerst een strafrechtelijk financieel onderzoek instellen om te kijken of de woning “is aangeschaft met uit misdrijf verkregen gelden”.

In de zaak tegen Van Trikt is wel meteen de verbeurdverklaring gevraagd. Het OM stelt dat bij Van Trikt “het reeds duidelijk was uit het vooronderzoek dat uit misdrijf afkomstig geld is aangewend ter financiering van onder andere het kantoorpand van Orion”.

Beheerders aangewezen
Het OM koos niet voor de optie om het kantoorpand en de Range Rover te verkopen en de gelden te parkeren op een rekening in afwachting van de beslissing van het hof in hoger beroep. Het pand en voertuig worden naar mening van het OM “goed beheerd” door aangestelde beheerders.

Zo zijn de kantoorsleutels van Orion “bij de echtgenote van verdachte Van Trikt met aanzegging dat er beslag is gelegd op het kantoorpand”. Ook de Range Rover “is ondergebracht bij een bewaarder” en zij zijn “verantwoordelijk voor het onderhoud”. Niemand mag gebruikmaken van deze twee in beslag genomen zaken.

Geen beslaglegging bankrekening
Op de bankrekeningen van Van Trikt en Angnoe werd er geen beslag gelegd. Ook niet op die van medeverdachte Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB) in de CBvS-strafzaak, geeft het OM aan. Verder is er ook nog geen vervolging ingesteld tegen medeverdachte Hans Buysse, managing partner van de Belgische dienstverlener Clairfield Belgium NV.

Het OM heeft wel beslag gelegd op “lokale goederen (bankrekeningen en woningen)” van Robert Putter, tegen wie vooralsnog ook nog geen vervolging is ingesteld. De beslaglegging is hier onderdeel van een ander strafrechtelijk onderzoek (red. SPSB) “waarin hij eveneens als verdachte is aangemerkt”. Dat onderzoek ligt nog bij de rechter-commissaris.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May