President: Laten we vechten tegen de criminaliteit
26 Mar 2022, 00:00
foto
De president, die ook opperbevelhebber is van de strijdkrachten, heeft vrijdag een officieel werkbezoek gebracht aan het Korps Politie Suriname. (Foto's: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft vrijdag een bezoek gebracht aan het Korps Politie Suriname. Hij heeft een afspraak gemaakt met de leiding van het korps, de politiebond en het Interim Management Team (IMT) onder leiding van waarnemend korpschef Ruben Kensen. “Als we moeten vechten, laten we vechten tegen die criminaliteit!” riep hij op. “Laten we samen vechten tegen de corruptie, tegen de georganiseerde criminaliteit, tegen de drugshandel. Laten we samen vechten om het korps te reorganiseren. Laten we samen vechten om het te maken tot een modelkorps van de Caribische regio! Laten we daarvoor gaan.”

Santokhi reageerde op bondsvoorzitter Poetini Atompai die in zijn spreekbeurt de regering opriep om samen te werken met de bond. Er zijn nog teveel problemen waarmee de politiemensen te maken hebben. Zoals te weinig personeel waardoor er langere uren gedraaid worden en grote vermoeidheid ontstaat. Er is een schaarste aan schoeisel en kleding. Vele manschappen hebben zelf hun schoenen moeten kopen, gaf de bondsvoorzitter aan.

Atompai tot de leden: “Laten we samenwerken, laten we zaken oppakken. Immers, dit is ons korps. Wij hebben maar één korps. Tra korps no deh. Laten we de regering met name de president, ondersteunen.” En tot de president: “En wij, president, wij willen samen met u werken. We willen niet met u vechten. We willen gezamenlijk de problemen oplossen. Laten we dat van de beschikkingen, de opleidingen en de resoluties, aanpakken. Dan hebben we al 30% gedaan en zijn we goed op weg.”

De rode draad van het bezoek is geweest “het reorganiseren, hervormen, herstructureren van het politiekorps”. De regering heeft benadrukt dat zij alle vertrouwen heeft in het IMT om dat doel te bereiken. Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk zijn ervan overtuigd dat waarnemend korpschef Kensen het werk kan afronden. Het team moet In 6 maanden kunnen aangeven op welke manieren KPS gereorganiseerd moet worden.

Het staatshoofd merkte op dat bij het KPS sommige problemen niet hoeven te bestaan als het korps beter werk verricht. Santokhi: “Ik hoor zaken als resoluties en beschikkingen die soms jaren liggen. Dat hebben we recent ook meegemaakt bij benoemingen van enkele commissarissen die in het IMT zitten. We moesten daarna weer corrigeren als regering omdat hun resoluties van die vorige bevordering nog niet in orde waren. En voorzitter politiebond, die zaken lagen niet bij de regering! Laten we goed kijken waar in die keten de belemmering is en het aanpakken.”
 
De regering is helemaal voor een hervormd korps wordt er benadrukt door Santokhi, Brunswijk en waarnemend minister van Justitie en Politie, David Abiamofo. Er zijn plannen uitgezet om de doelen te bereiken; van aanschaf van meer materiaal, opleidingen tot en met afspraken met het buitenland. “En ik ben als president beschikbaar om u te ondersteunen,” benadrukt Santokhi. “We zullen alles doen, zodat u als korps uw doelen kunt realiseren.” De regering geeft aan dat de reorganisatie onderdeel van het beleid is om al de veiligheidsdiensten te hervormen. Het is begonnen bij Directoraat Nationale Veiligheid, het Nationaal Leger, nu KPS en binnenkort de douane.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May