Reactie op LVV over de import van ureum
24 Mar 2022, 04:46
foto


In een recent bericht heeft de NDP-fractie in DNA haar bezorgdheid over de non-transparantie en mogelijke corruptie geuit met betrekking tot een aanbesteding gehouden over het leveren en opslaan van 4500 (vierduizend vijfhonderd) ton ureum kunstmest ten behoeve van het ministerie van LVV. Het ministerie heeft getracht om in een persbericht te antwoorden op de zeer indringende vragen van de NDP-fractie. Echter moet de fractie concluderen dat de verschafte informatie van het ministerie veel meer vragen oproept dan beantwoordt en ook staaft dat er niet conform de wet is gehandeld. 

In het bericht spreekt het ministerie van een verkorte procedure. Conform de Aanbestedingswet, hoofdstuk 6 “Aanbesteding volgens de verkorte procedure”, artikel 27 lid 1 moet de aanbesteder het voornemen van het werk tenminste 14 dagen voor het tijdstip van aanbesteding door een publieke aankondiging bekend maken. Het ministerie heeft hierin verzuimd. Dit geeft al aan dat het ministerie in strijd heeft gehandeld met de vigerende wet.

In de bekendmaking van het ministerie van LVV is duidelijk aangegeven dat het gaat om een openbare aanbesteding. Indien er sprake zou zijn van een aanbesteding volgens de verkorte procedure, zou dat ook als zodanig in de bekendmaking vermeld moeten worden. Dan treden andere artikelen van de Aanbestedingswet in werking. De tegenstrijdigheid in de bekendmaking van het ministerie en het uitgegeven persbericht getuigt van onzuivere koffie. 

Daarnaast haast het ministerie zich om aan te geven wie de inschrijvers zijn geweest, voor welk bedrag er is ingeschreven en hoe groot het verschil is tussen de hoogste en laagste inschrijver. Zij denkt hiermee transparantie te hebben verschaft. Opmerkelijk is dat het verschil tussen de twee hoogste inschrijvers heel klein is. Dat geldt ook voor de twee laagste inschrijvers.

Het lijkt bijna uitgesproken te zijn dat de twee hoogste inschrijvers op basis van andere informatie hebben ingeschreven en de twee laagste op basis van heel andere informatie. Het grote verschil tussen de hoogste en laagste inschrijver geeft derhalve aan dat de informatiestroom niet correct is geweest. Indien de informatiestroom correct was, zou er nooit sprake kunnen zijn van zo een groot verschil. Het ministerie heeft in dit kader ook niet kunnen aangeven waarom de informatiedag niet is gehouden.

Overigens dient het ministerie te weten dat niet de inschrijvingsbedragen van belang zijn, maar de raming. Door de inschrijvingsbedragen te publiceren en de raming niet, strooit het ministerie zand in de ogen van het volk. De fractie is geïnteresseerd in de raming.

Opmerkelijk is ook dat de toewijzing op een regeringsvergadering heeft plaatsgevonden. De NDP fractie vraagt zich af als de toewijzing gesneuveld is op een vergadering van de Raad van Ministers. De toewijzing heeft plaatsgevonden op basis van de laagste inschrijver en niet op basis van technische specificaties. Het blijft vooralsnog onduidelijk op basis van welke criteria die inschrijver het project toegewezen heeft gehad. Het ministerie rept met geen woord hierover.

LVV geeft verder aan dat de toewijzing aan de laagste inschrijver, de boeren minimaal 30% besparing zal opleveren. Een onderbouwing hoe het ministerie tot die constatering komt, wordt niet gedeeld. Wordt kunstmest 30% goedkoper in vergelijking met de prijs die de boeren nu ervoor betalen? Of zijn er andere constructies? De argumentatie dat het verschil tussen de hoogste en laagste bieder aangeeft hoe zaken in het verleden aan toe zijn gegaan, is ook incorrect. Tijdens de vorige regering werd ureum binnengehaald vanuit de Petrocaribe deal, waarbij goedkope ureum gehaald kon worden van Venezuela. Als grondslag hiervoor diende de vriendschappelijke band tussen Suriname en Venezuela.
Er zijn nog tig vragen die de fraktie bezighouden. Gelet op de selectieve informatievoorziening door het ministerie en het niet conform de wet handelen, zal de fractie die vragen in De Nationale Assemblée stellen.

Afsluitend wenst de NDP-fractie te benadrukken dat het ministerie boven politieke partijen zou moeten staan. In plaats van verwijten te maken naar politieke partijen, zou zij de handen in eigen boezem moeten steken. Echter merken wij dat het ministerie, ondanks zij zelf aangeeft niet conform de wet te hebben gehandeld, niet corrigerend maar juist verdedigend optreedt. Deze ontwikkeling is te betreuren. De fractie zal nagaan wat de consequenties zijn bij het niet naleven van de Aanbestedingswet en sluiten hiermee de discussie af. De minister van LVV zal de andere vragen in het huis van het volk moeten beantwoorden. Hopelijk wordt daar niet een onsamenhangend verhaal, maar de bestuursbesluiten gepresenteerd.

De NDP-fractie  

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May