NDP-fractie: LVV in de mantel der schandalen
17 Mar 2022, 00:00
foto


De NDP-fractie in De Nationale Assemblee vindt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vanaf het aantreden van deze regering constant verwikkeld is in schandalen. Recent is er een aanbesteding gehouden over het leveren en opslaan van 4.500 ton ureum kunstmest voor het ministerie van LVV. De bekendmaking van deze aanbesteding is op 2 maart geweest, vanaf 3 maart kon het bestek worden opgehaald en op 8 maart vóór 10 uur moesten de inschrijvingsbiljetten en bijlagen al zijn gedeponeerd op de aangegeven locatie.

Opmerkelijk is hierbij dat tussen het ophalen van het bestek en het inleveren van de inschrijvingsbiljetten met bijlagen maar 3 werkdagen zijn. Dinsdag 8 maart hoeven wij niet mee te tellen omdat het ophalen van het bestek en inleveren van alle stukken op diezelfde dag voor 10 uur zo goed als onmogelijk is, stelt de NDP fractie. Voor zo een omvangrijk project zou conform artikel 6 van de Aanbestedingswet Suriname (AWS) 1996 een inlichtingendag gehouden moeten worden. Deze dag zou speciaal bedoeld moeten zijn om zaken nader te bespreken met de bestekhouders. Het gaat om een openbare aanbesteding waarbij het gelijkheidsbeginsel, objectiviteitsbeginsel en transparantiebeginsel in acht genomen moeten worden. Bij openbare aanbestedingen waarbij deze beginselen hoog in het vaandel gehouden worden, is dit gangbaar en worden alle regels van de AWS 1996 gehanteerd.

De korte periode van inschrijving en aanbesteding, het vooraf stellen van voorwaarden en het niet houden van een inlichtingendag, indiceert dat er best wel sprake is van een doorgestoken kaart. Aanbieders die voor zo een omvangrijk project inschrijven en meedoen, dienen de mogelijkheid te krijgen om zich goed voor te bereiden. Die mogelijkheid is hen echter ontnomen.

Deze handelingen van het ministerie roepen vele vragen op. Wat zijn de criteria geweest waarop men de inschrijvers heeft beoordeeld om in aanmerking te komen? Hoe zal de betaling plaatsvinden voor de geleverde diensten? Hoe zal de lading binnengebracht worden? Via Nieuwe Haven of Nieuw Nickerie? Ziet u hier de noodzaak van een inlichtingendag. Niet alles kan en wordt in het bestek opgenomen, maar heel veel zaken hebben toch wel een verduidelijking nodig. Dit zijn precies de stille getuigen van regelarij en van corruptie. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over het beleid. Wat beoogt het ministerie met dit project? Zal de prijs van ureum dalen? Zullen de rijstboeren tegen een gereduceerde prijs ureum kunnen kopen? Wordt ureum via LVV gesubsidieerd? Deze zaken dienen transparant te zijn.

Na circa 19 maanden regering-Santokhi is er tot nu toe niets concreets gedaan voor de rijstsector. Er dienen zich wel constant schandalen aan. Eerst was het met betrekking tot de import van zaaizaad uit Guyana, omdat de regering van mening was dat de rijst uit Suriname niet voldeed aan de Europese standaarden. Dit bleek later een grove leugen te zijn. Daarna het schandaal van de aankoop van een rijstareaal voor de productie van zaaizaad. Achteraf bleek dat het areaal voor drie maal de prijs gekocht zou worden en dat het areaal niet eens geschikt was voor de productie van zaaizaad.

Ondertussen komen ook de onsmakelijke geruchten over de Prins Bernhard polder en Adron. De investeringen en plannen voor Adron zijn diep in de freezer gestopt. Ook het project van pompgemaal Wageningen is geparkeerd. Als al deze (corruptie) schandalen op een rijtje worden gezet, zal het voor een logisch denkend mens duidelijk zijn hoe dit ministerie vaker de plank misslaat en hoe er continu getracht wordt om een 'nyan' te maken. Hoe de belangen van het land verwaarloosd worden en de belangen van prominenten binnen de regerende partij, schaamteloos behartigd worden.

Indien een aantal van deze zaken niet uitgelekt was, zou het geruisloos uitgevoerd worden en zou het land voor ettelijke miljoenen zijn benadeeld. Misschien zou de rijstsector ook onherstelbaar vernietigd worden. De regering wordt voortdurend aangesproken en gewezen op de vele corruptieschandalen en pogingen tot corruptie. Echter wordt alles bedekt met de mantel der liefde. Er schijnt geen eind aan te komen. Dit is een trieste ontwikkeling voor de sector die voor de samenleving rijst op tafel zet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May