Cuba: Lange rijen voor brandstof
22 Mar 2022, 04:46
foto
Auto's staan in de rij om brandstof te tanken. Delen van het eiland zijn brandstof aan het rantsoeneren. (Foto: Reuters)


Lange rijen vormden zich maandag bij benzinestations in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het volgt op lokale mediaberichten over rantsoenering van brandstof in ten minste één provincie te midden van een bijtende economische crisis, waardoor voedsel en medicijnen al schaars zijn op het eiland.

Geobel Quintero, een programmacoördinator voor de provinciale overheid van Matanzas, vertelde de lokale media dat de rantsoenering zondag was begonnen in die provincie, maar bagatelliseerde het probleem en beschuldigde het tekort voornamelijk van distributiekwesties. "Dit is niet het gevolg van een brandstoftekort in het land", zegt Quintero tegen de provinciale staatskrant Giron. "Dit is een tijdelijk probleem."

Quintero zei in het rapport dat het staatsbedrijf Transcupet, dat brandstof levert aan de tankstations van het land, met slechts 62% van zijn bestelwagens werkte. Logistieke problemen hadden de distributie belemmerd, aldus het rapport.

Het nieuws over de rantsoenering verspreidde zich snel door de naburige provincie Havana, waar de resterende brandstof zondag snel werd opgepikt, waardoor er op maandag weinig benzine en diesel beschikbaar was op stations in Havana.

"Ik ben hier sinds 7 vanmorgen en nu is het 11.30, vier uur", zegt Jorge Paez (53, een zelfstandige die in een bijna kilometer lange rij wacht om zijn motorfiets en zijspan uit het Sovjettijdperk, te tanken. "Dit is een situatie die zich elke drie maanden herhaalt... en het probleem wordt nooit opgelost."

Ambtenaren in Cuba hebben eerder het decennialange Amerikaanse embargo en recentere, strenge sancties onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de schuld gegeven voor het bemoeilijken van de buitenlandse invoer van brandstof naar het eiland.

Cuba's noodlijdende brandstofvoorziening is ook een gevolg van de afnemende binnenlandse productie, de beperkte raffinagecapaciteit en de afhankelijkheid van bondgenoot Venezuela, dat zijn eigen productieproblemen heeft, volgens Jorge Piñon, een professor en energiebeleidsexpert aan de Universiteit van Texas in Austin.

"Cuba's huidige brandstofuitdaging is het resultaat van de lage raffinaderijproductie en hun onvermogen om met contant geld benzine en diesel te kopen op de internationale oliemarkten om hun Venezolaanse olieleveringen aan te vullen, vanwege de hoge olieprijzen," zei Piñon.

De lange rijen weerspiegelen ook een zich verdiepende economische crisis die oplaaide met de nieuwe Amerikaanse sancties in 2019 en verergerde met de pandemie van het coronavirus.

Het toerisme, een belangrijke motor van deviezen, heeft ook moeite om te herstellen, waardoor het land zonder het geld zit dat het nodig heeft om broodnodig voedsel, brandstof, medicijnen, grondstoffen en reserveonderdelen te kopen.

"Het wordt lelijk, heel lelijk. We weten niet hoe dit zal aflopen", zegt Jorge Luis Mendez (55), een ambtenaar die wachtte op een tankwagen om een ​​tankstation aan de waterkant van Havana te vullen. "Er zijn te veel problemen, maar goed, we gaan door."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May