OESO: Oorlog in Oekraïne zal prijzen verder stuwen
18 Mar 2022, 12:52
foto
De prijzen schoten al omhoog, nadat regeringen de pandemiebeperkingen van het coronavirus hadden opgeheven en de vraag naar goederen omhoogschoot, en nu dreigt de Russische invasie van Oekraïne kritieke toeleveringsketens nog verder te verstoren. (Foto: Reuters)


De Russische oorlog in Oekraïne zal de handel verstoren en de toeleveringsketens verstoppen, de economische groei terugdringen en de prijzen over de hele wereld fors opdrijven. De waarschuwing komt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

In een grimmige nieuwe beoordeling zei de OESO, waar 38 landen bij zijn aangesloten, dat het conflict het komende jaar het bruto binnenlands product (bbp) - de breedste maatstaf voor economische output - met 1,08 procent wereldwijd zou verminderen, met 1,4 procent in de 19 Europese landen die de euro delen en met 0,88 procent in de Verenigde Staten. Maar overheidsuitgaven en belastingverlagingen zouden de schade gedeeltelijk kunnen beperken, zei de organisatie donderdag.

De Russische invasie kwam op een moment dat de prijzen al stegen en de toeleveringsketens vastliepen – de gevolgen van een onverwacht sterk herstel van de recessie van het coronavirus. De OESO, die in december een wereldwijde inflatie van 4,2 procent dit jaar voorspelde, voorspelde dat het conflict de prijzen het komende jaar wereldwijd met 2,47 procentpunten zou opdrijven.

"Net zoals de wereldeconomie leek te herstellen van twee jaar Covid-19-crisis, is er een meedogenloze en verwoestende oorlog uitgebroken in Europa", zegt Laurence Boone, hoofdeconoom van de OESO. "We weten nog niet hoe dit volledig zal uitpakken, maar we weten wel dat dit het wereldwijde herstel zal schaden en de inflatie nog verder zal opdrijven."

Rusland en Oekraïne zijn goed voor minder dan 2 procent van het wereldwijde bbp, maar zijn zwaargewicht producenten van specifieke grondstoffen. Samen exporteren ze bijvoorbeeld een derde van 's werelds tarwe, wat de bezorgdheid doet rijzen dat landen als Egypte en Libanon, die afhankelijk zijn van die betaalbare tarwe-export voor brood en andere basisvoedselproducten, de komende maanden met tekorten kunnen worden geconfronteerd.

Rusland levert 27 procent van de invoer van ruwe olie in de Europese Unie en 41 procent van de invoer van aardgas. De energieprijzen zijn sinds januari gestegen.

"De impact op de energiemarkten en -prijzen is bijzonder acuut", zegt Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO. ''De wereldeconomie ervaart nu een enorme schok in de energieprijs.''

Rusland is ook een grote producent van kalium dat wordt gebruikt in kunstmest, palladium dat essentieel is voor auto's, mobiele telefoons en tandvullingen en nikkel dat wordt gebruikt in batterijen voor elektrische auto's en staal.

Getroffen door sancties hebben Rusland en zijn economie een enorme klap opgevangen. De roebel is in waarde gekelderd en Russische olie wordt met grote korting op de wereldmarkten verkocht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May