Column: Pleidooi voor veilige sporten
17 Mar 2022, 00:59
foto
Rechter voorgevel Denksportencentrum.


Geruime tijd is er een verschuiving te merken van teamsport naar individuele sport. Deze ontwikkeling valt zeer toe te juichen. Temeer daar teamsport pakweg twee jaar verboden was vanwege Covid-19. Bij individuele sport is het resultaat voor het leeuwendeel afhankelijk van de sporter zelf, terwijl bij teamsport de eigen inbreng niet bepalend hoeft te zijn voor het resultaat. Uitgaande van het bovenstaande is de verschuiving dus begrijpelijk. Wat de situatie zorgelijk maakt, is de omstandigheid dat de voorkeur van de meesten uitgaat naar een boksgerelateerde sport. De bokssport wint helaas dus aan populariteit, terwijl tennis of badminton ook wel goede alternatieven zijn om fit te blijven. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen vaak voor een gevechtsport kiezen, omdat ze gepest worden op school of in de buurt, hetgeen niet de juiste motivatie is. Nog een reden is gelegen in de relatief korte weg naar 'succes'. 

Zoals bij veel zaken waarbij er gepoogd wordt om mensen te enthousiasmeren om een bepaalde richting op te gaan het geval is, worden ook bij het promoten van de bokssport, slechts de voordelen belicht. Mocht iemand zonder eigen onderzoek zich alleen op basis van de eenzijdig verkregen informatie storten op die bewuste activiteit, dan kan zo een beoefenaar lelijk op zijn neus kijken. Hoewel boksen of boksgerelateerde sporten een snelle weg naar het grote geld lijken, kleven er ook gevaren aan. Zo zijn er tal van boksers die al vroeg in hun carrière te kampen krijgen met hersenletsel, zonder dat ze daar meteen last van ondervinden, terwijl anderen minder fortuinlijk zijn en na een wedstrijd in een coma belanden of zelfs sterven. Hersenletsel wordt meestal op latere leeftijd manifest, maar kan ook zo ernstig zijn dat de carrière meteen beëindigd wordt. De ernst van het letsel is ook niet afhankelijk van de leeftijd, het kan zowel op jonge als oudere leeftijd ontstaan. De redenatie: ik ga even een paar gevechten draaien, wat 'blad' maken en dan houd ik er mee op; is dus ook niet juist. Boksen is geen sinecure. Het kan reeds in het eerste gevecht mis gaan.

Ik heb niet de intentie om mensen af te schrikken, maar de feiten liegen er niet om. In september 2021 is een 18-jarige bokser vijf dagen na een gevecht bezweken aan zware hoofdletsels. De tegenstander reageerde geschokt op de uitkomst van de wedstrijd en zei: “Boksen draagt veel risico’s en gevaren in zich”. Dit besef is belangrijk, maar komt als mosterd na de maaltijd, want elke dode in de sport is er een teveel. Het jammerlijke is ook dat er te weinig media-aandacht is voor zulke gevallen, waardoor het gevaar van boksen voor velen een 'ver van mijn bed show' en gewoon een leuke sport blijft om te beoefenen c.q. naar te kijken. Helaas is het niet gebleven bij deze tiener, want begin van deze maand is ook een 35-jarige Indonesische bokser overleden, nadat hij in de ring in coma geraakte. Deze voorvallen tonen de ernst van de bokssport aan en ik moedig iedereen aan die deze sport beoefent of overweegt eraan te beginnen, om ook rekening te houden met de keerzijde van deze medaille.

Er zijn ook heel onschuldige individuele sporten die ook wel leuk kunnen zijn zoals dammen, schaken, bridge etc. Ze zijn als schouwspel misschien minder spectaculair, maar heel goed voor de ontwikkeling van het denkvermogen als er vroeg mee begonnen word. Voor degenen die gericht zijn op het fysieke, zou ik zwemmen, badminton of tennis aanbevelen. Er is keuze zat en ook nu geldt: doe jouw eigen onderzoek en maak een veilige keus!

Mireille Hoepel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May