Museum Volkenkunde houdt publieksdag in Bernhard dorp
24 Aug 2011, 10:00
foto


Na vier jaar intensieve samenwerking met Inheemse vertegenwoordigers organiseert het Museum Volkenkunde (Leiden, Nederland) een zondag een publieksdag in Bernhard dorp. Tien Surinaamse Inheemse gastconservatoren werkten met een diverse groep onderzoekers, conservatoren en restauratoren aan de museale collecties die zich in Nederland bevinden. Deze week is een delegatie van Museum Volkenkunde in Suriname om deze Nederlandse ontmoetingen te evalueren en om samen het oog op de toekomst te richten.

Het Museum Volkenkunde heeft besloten sterker in te willen zetten op een nadere vormgeving van samenwerkingsverbanden met Inheemse volkeren. Daarom nodigde het museum in de afgelopen jaren uit verschillende werelddelen inheemse volkeren uit om kennis en erfgoed met elkaar te delen.

Intensieve samenwerking
Vier jaar geleden startte het Museum Volkenkunde met een klein project, waarin de samenwerking met source communities (de brongemeenschappen) van de Surinaams-Inheemse collecties (Trio, Wayana, Kari’na, Lokono en Akuriyo) centraal stond. Mede met steun van de Nederlandse Ambassade in Suriname, en binnen het kader van de expertmeeting Sharing Knowledge and Cultural Heritage: First Nations of the America’s, vond in 2007 voor het eerst een gelijkwaardige consultatie plaats in het Museum Volkenkunde met twee Surinaamse community curators (gastconservatoren): Basja Marius Merenke uit het Wayana dorp Apetina en Samoe Schelts (Zambo) uit Bernhard dorp.

Naar aanleiding van deze kortstondige pilot-consultatie werd door de community curators aangegeven dat een langer herhaalbezoek in de toekomst gewenst was, en liefst ook dat meerdere community curators, van verschillende Inheemse volkeren van Suriname, in staat zouden werden gesteld onderzoek te kunnen doen naar de collecties van het museum en hun geschiedenis. Het museum besloot prioriteit aan deze wens toe te kennen.

Partnership
Het museum contacteerde onderzoekers bij de Universiteit Leiden alwaar een uniek kenniscentrum bestaat op het gebied van de Caribische Inheemse talen (Leiden University Center for Linguistics) en de Caribische archeologie en etnografie bij de Faculteit Archeologie (Universiteit Leiden). Deze onderzoekers (Eithne Carlin, Jimmy Mans en Konrad Rybka) hebben verschillende contacten in Trio, Wayana, Lokono en Kari’na dorpen in Suriname. Via deze bestaande samenwerkingsverbanden werd het mogelijk vertegenwoordigers van verschillende Surinaams-Inheemse volkeren uit te nodigen om in partnership met het museum, als gastconservatoren, het in Nederland aanwezige gedeelde erfgoed te bezoeken en een bijdrage te leveren aan de ontsluiting ervan.

In 2009 bezochten twee vertegenwoordigers van het Kari’na dorp Donderskamp (voormalig kapitein Ferdinand Mandé en zijn broer en leerkracht Ignatius Mandé) en twee vertegenwoordigers van het Trio dorp Amotopo (kapitein Paneshi Panekke en zijn zoon Attinioew Panekke) voor enkele weken het museum. In 2010 werd een derde consultatieronde gehouden, waarbij ditmaal representanten van het Wayana dorp Apetina (kapitein Same Ikinaidu, zijn vrouw Halipau Tawaikem en leerkracht Arnold Arupa) en van het Lokono dorp Cassipora (voormalig kapitein Purci Martin) werden uitgenodigd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May